Burgery z kurczakiem

Uwielbiam domowe wersje burgerów. Zwłaszcza podane w tych fantastycznych, domowych bułeczkach 🙂 Tym razem nie smarowałam ich jajkiem, a roztopionym masłem i posypałam tartym parmezanem – no cud, miód, malina;)

Początkowo zastanawiałam się też nad mięsem – chciałam burgery z kurczakiem i pierwsza myśl, to były takie grillowane, bez panierki. Zaciekawił mnie jednak przepis na kurczaka marynowanego w zalewie po ogórkach, z dodatkiem cukru pudru w panierce. No i muszę powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! 😀

Burgery wyszły tak pyszne, że już marzy mi się kolejne podejście 🙂

Polecam i Wam!

  • 4-5 bułek hamburgerowych (polecam z TEGO przepisu – KLIK, posmarowane masłem, posypane tartym parmezanem)
  • 1 pomidor
  • czerwona cebula
  • sałata karbowana
  • listki szczawiu lub szpinaku – opcjonalnie
  • ogórki konserwowe
  • około 600 g piersi kurczaka
  • 1/2 szkl. zalewy spod ogórków konserwowych (u mnie Vortumnus)
  • 2 jaja
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • olej

Sos:

  • 3-4 łyżki majonezu kieleckiego
  • 3-4 łyżki łagodnego ketchupu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku

Bułki przygotowujemy wg podanego obok listy składników przepisu.


Oczyszczone piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Lekko rozbijamy, nadając poszczególnym kawałkom mniej więcej tę samą grubość. Wkładamy je do woreczka z suwakiem i zalewamy zalewą spod ogórków. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Na głęboki talerzy wybijamy jajka. Dodajemy mleko. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.

Na płaski talerz wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy cukier puder oraz słodką paprykę, sól, pieprz, granulowany czosnek oraz suszoną bazylię. Mieszamy.

Kawałki kurczaka panierujemy w jajku oraz mące z przyprawami. Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złoto.


Cebulę, ogórki i pomidora kroimy na cienkie plasterki.

Sałatę myjemy, osuszamy.


Majonez mieszamy z ketchupem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.


Bułki kroimy na pół. Smarujemy niewielką ilością sosu, wykładamy listek/dwa sałaty. Następnie dajemy usmażone mięso, plasterek pomidora, cebuli i ogórka. Dajemy listki szczawiu lub szpinaku. Ponownie wykładamy niewielką ilość sosu. Przykrywamy drugą częścią bułki.

Zjadamy od razu po przygotowaniu.

Źródło