Koperty naleśnikowe z kiełbasą, pieczarkami i papryką
Kiełbasa, papryka, pieczarki, cebula, ser, a wszystko to pachnące oregano… Bardzo często przygotowuję w tym wariancie składnikowym … pizzę 🙂 Uwielbiamy to połączenie.
Kiedy zobaczyłam przepis na naleśniki a’la pizza właśnie w takim wydaniu, wiedziałam, że to będzie coś dla nas.
Naleśniki te przygotowałam zarówno w wersji z oryginalnej receptury – a więc panierowane i smażone oraz w wersji bez panierki, zapiekane w piekarniku. Oba warianty smaczne, choć my jednak wolimy wersję z piekarnika.
Naleśniki:
- 3 i 1/3 szkl. mleka
- 340 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 300 g kiełbasy (dałam krakowską suchą)
- 1 cebula
- 2 op. mozzarelli w zalewie
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 500 g pieczarek
- sól, pieprz
- oregano
Dodatkowo:
- bułka tarta
- 2 jajka
- mąka
- olej do smażenia
W garnku umieszczamy: mąkę, jajka, mleko oraz sól, miksujemy do połączenia. Odstawiamy ciasto na około 30 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki.
Cebulę drobno siekamy.
Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczarki kroimy na półplasterki.
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki, smażymy razem. Następnie dodajemy kiełbasę oraz paprykę. Smażymy kilka minut (do czasu, aż wszystkie płyny z patelni odparują). Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą oregano.
Mozzarellę kroimy na plasterki.
Na każdym naleśniku rozkładamy po 1-2 plastry mozzarelli oraz około 1,5 łyżki farszu. Składamy boki do środka, formując kwadrat/kopertę.
Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoto, jak krokiety *.
Uwagi: Z przepisu na ciasto wychodzi około 12 naleśników, zaś farszu na nadzienie starczy na przygotowanie 7-8 kopert (więcej, jeśli będziecie dawać go oszczędnie). Jeśli ktoś z Waszej rodziny nie lubi naleśników na wytrawnie możecie zrobić tak jak ja, a więc usmażyć około 8 naleśników, a do pozostałego ciasta dodać około 3/4 – 1 łyżeczkę brązowego cukru i dopiec naleśniki na słodko, które można podać np z powidłami czy dżemem.
*Naleśniki można również przygotować w piekarniku. Wówczas rezygnujemy z panierki, a złożone koperty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy je na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Taka wersja nam osobiście dużo bardziej przypadła do gustu.
Muszą być pyszne
Są naprawdę dobre
Czy zamiast tego sera może być ser żółty mozzarella?
Jak najbardziej może być
Super muszę śrubować te w wersji w piekarniku myślę że będą dobre bez oleju do smażenia
Nam bardzo smakowały, polecam 🙂
Napewno będzie pyszne, robię naleśniki z różnym nadzieniem a ten przepis wypróbuję Napewno.
Pyszne, wszystkim bardzo smakowały. Będą częściej gościć u nas w domu 👍
Выглядят аппетитно. Ещё я люблю блины, фаршированные печенью с луком.
A jak w piekarniku. To też w jajku i bułce.
Nie, przy wersji z piekarnika rezygnujemy z panierki.
Ewentualnie te w panierce można spryskać niewielka ilością oleju w spreju – ALE… tak robiłam we frytkownicy beztłuszczowej, nie w piekarniku. Ja osobiście z piekarnika wolę bez panierki.
Krakowska sucha to się średnio nadaje do smażenia, jest sucha jak wiór
Ja akurat bardzo lubię 😉
A poniżej przepisy, w których wykorzystuję właśnie podsmażoną kiełbasę krakowską:
https://smakinatalerzu.pl/2019/09/02/wiejska-zapiekanka-z-mlodych-ziemniakow/
https://smakinatalerzu.pl/2018/01/16/zapiekanka-makaronowa-z-kielbasa-krakowska-papryka-oraz-cukinia/
https://smakinatalerzu.pl/2023/02/06/zapiekanka-makaronowa-ala-pizza/
https://smakinatalerzu.pl/2022/10/26/zapiekanka-wiejska-z-kielbasa-i-pieczarkami/
https://smakinatalerzu.pl/2022/01/28/salatka-z-kuskusem-brzoskwiniami-i-kielbasa/
https://smakinatalerzu.pl/2020/03/16/makaron-z-kielbasa-w-serowym-sosie/
https://smakinatalerzu.pl/2019/10/24/szakszuka-z-papryka-i-kielbasa/
https://smakinatalerzu.pl/2019/11/22/salatka-z-makaronem-orzo-i-kielbasa-krakowsa/
https://smakinatalerzu.pl/2020/02/03/quesadilla-z-serem-pieczarkami-i-kielbasa-krakowska/
Witam, a te robione z piekarnika Pani podaje same czy można je czymś polać?
Ja podałam solo, ale jakiś sos jak najbardziej może być.
A jaki sos by Pani poleciła? 🙂
Ja bym pewnie wybrała jakiś sos „na zimno”, typu czosnkowy, czy majonezowo-ketchupowy, jak np ten: https://smakinatalerzu.pl/2017/03/24/rewelacyjny-sos-do-przekasek/
Dziękuje za podpowiedź 🙂
Koperty są bardzo pyszne 🙂 , robiłam z panierką a teraz chce spróbować z piekarnika 🙂
Jestem bardzo ciekawa, która wersja bardziej przypadnie Pani do gustu 🙂