Surówka z marchewki
Klasyka na polskim stole – surówka z marchewki i jabłka z kwaśną śmietaną. Uwielbiają ją i dzieci i dorośli.
Choć jest tak prosta do przygotowania, nie mogło zabraknąć przepisu na nią na blogu 😉
Pamiętam jak kiedyś będąc nad morzem zamówiliśmy typowy zestaw składający się z surówki z marchewki, frytek i ryby. Mój brzdąc (wtedy jeszcze przedszkolak) zjadł wszystko poza marchewką. Pani odbierająca talerze zapytała go wtedy czy nie lubi surówki z marchewki, a on przyciszonym głosem powiedział: „lubię, ale moja mamusia robi lepszą” 🙂
- 3-4 większe marchewki
- 2 duże jabłka
- sok z cytryny
- 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- cukier do smaku (około 2 łyżeczki)
Obrane marchewki trzemy na drobnych oczkach tarki.
Jabłko (można ze skórką lub bez) trzemy na dużych oczkach tarki.
Marchewkę łączymy z jabłkiem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny (1-2 łyżki, lub do smaku). Dodajemy śmietanę. Oprószamy cukrem. Mieszamy.
Uwagi: Niektóre marchewki są bardziej suche, a jabłka większe lub mniejsze, w związku z tym należy dostosować sobie ilość śmietany do własnych preferencji, sałatka nie może być „sucha”, ale nie powinna też tonąć w zbyt dużej ilości śmietany.
Prosta a jaka smaczna izdrowa 🙂
Najlepsza 🙂
Najlepsza klasyka 🙂
Zgadzam się:)
Dla mnie to też powrót do smaków dzieciństwa 🙂
I wciąż tak samo smaczna;)
my bardzo lubimy własnie taką sałatkę
My też:)
smak dzieciństwa:)
🙂
Bardzo lubię taką surówkę 🙂
Prawda? Bo jak tu takiej nie lubić?;)
Zdrowo i smacznie 🙂 Często robię podobną z odrobiną miodu i imbirem.
Fajne dodatki 🙂