Dyniowe kluski leniwe
Dyniowe kluski leniwe po raz pierwszy przygotowałam już kilka lat temu i od tamtej pory przynajmniej raz w roku z przyjemnością wracam do tego przepisu. To pomysł na odświeżenie klasycznego przepisu, który większość z nas kojarzy z dzieciństwa. Dodatek pieczonej dyni nadaje im piękny kolor, delikatną słodycz i jesienny charakter. Są puszyste, mięciutkie i rozpływają się w ustach. I choć smakują wybornie, muszę przyznać, że nie zawsze wyglądają u mnie perfekcyjnie 😉 Najładniejsze wyszły mi za pierwszym razem, kiedy zrobiłam im… najgorsze zdjęcie (zdjęcia z różnych „podejść” do tego samego przepisu możesz zobaczyć pod przepisem, na samym dole galerii) 😉 Kolejne bywały blade (kwestia puree) albo „poszarpane”, ale wiecie co? Smak zawsze bronił się sam!
Mając na uwadze powyższe, postanowiłam w końcu podzielić się tym przepisem na blogu. Bo choć kluski leniwe z dynią w moim wykonaniu nie są najwdzięczniejsze wizualnie, to na pewno podbiją Wasze podniebienia 🙂

- 500-550 g półtłustego twarogu (krajanka)
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
- 1-2 łyżki cukru
- 150-180 g puree z dyni (jeśli jest bardzo wodniste podgrzej wcześniej na suchej patelni, by odparował nadmiar wody. Jeśli jest zbyt gęste, zmiksuj blenderem z odrobiną oliwy. Ja używam dyni Hokkaido)
- około 3 łyżki z lekkim brzuszkiem mąki pszennej (LUB nieco więcej – ilość zależna będzie od wilgotności pozostałych składników)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo: OPCJONALNIE
- około 30 g masła
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- kwaśna śmietana lub gęsty jogurt do podania
- sezonowe świeże owoce do podania
Dyniowe kluski leniwe – wykonanie:
Do miski przekładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jajko, żółtko, sól, cukier oraz puree dyniowe. Mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę w takiej ilości, by ciasto nie było bardzo klejące, ale jednocześnie pozostało miękkie (uwaga: przy długim wyrabianiu lub zbyt dużej ilości mąki, kluski mogą wyjść twarde i mniej smaczne).
Ciasto dzielimy na 2-3 części i każdą z nich wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na wałeczki. Kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie się pienić dodajemy cukier trzcinowy i przez chwilę mieszamy (cukier nie rozpuści się w całości, pozostaną kryształki).
Dodajemy cynamon oraz szczyptę soli i ugotowane kluski. Smażymy 2-3 minutki, delikatnie potrząsając patelnią, aż całość się oblepi i lekko zarumieni.
Dyniowe kluski leniwe bardzo dobrze smakują też polane jogurtem greckim zmieszanym z cukrem waniliowym oraz szczyptą cynamonu – to propozycja zamienna do podsmażania ich na maśle z cukrem.









