Pizza z gruszką, orzechami i szpinakiem

Co jakiś czas nachodzi mnie ochota na pizzę. Niestety, w mojej okolicy w każdej pizzerii coś nam z lekka nie pasuje – albo jest za grube ciasto, albo dodatki nie takie jak lubimy, albo jest to pizza z małą ilością składników i dużą ilością oliwy… albo raz na jakiś czas ciasto lub kurczak wychodzą przesuszone, w efekcie czego cała pizza jest mało przyjemna do jedzenia…

Czy wobec powyższego warto wydawać pieniądze, jeśli na wstępie wiesz, że to nie będzie „TO”??

Niedawno natrafiliśmy na opinie, że w jednym z okolicznych miasteczek serwują fantastyczną pizze. Opinie na tripadvisor ma na prawdę dobre, więc obraliśmy ją na nasz cel;)

Już w lokalu poczuliśmy lekki niepokój, bo z dość dużej listy różnych smaków nie mogliśmy wybrać takiego najlepszego dla nas – w każdej jakiś składnik sprawiał, że nie mieliśmy na nią ochoty. W końcu wybór padł na pizzę z gruszką.  Samo ciasto było jak dla mnie ciut za twarde, gruszka natomiast zdecydowanie zbyt dojrzała (za słodka), a szynka parmeńska … cóż, wiecie jak czasami potrafi się w ustach „zaplątać”;) Reasumując – to nie było „TO”… znowu:(

Zrobiliśmy więc własną pizze z gruszką. Zainspirowałam się przepisem znalezionym na blogu Kuchenny Kodeks. Zaintrygował mnie głównie biały „sos”, czyli tak na prawdę kanapkowy serek. Powiem Wam nieskromnie, że ta nasza domowa pizza smakowała nam bardziej niż inne z pizzerii.

To zdecydowanie najlepsza opcja – sami decydujemy o wszystkim – o grubości ciasta czy dodatkach… bo w końcu nie ma jak domowe;)

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki (najlepiej typ 00 do pizzy)
  • 60 g drożdży
  • 3-4 łyżki oliwy
  • ok 1 szkl. letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Biały „sos”:

  • 135 g śmietankowego serka kanapkowego
  • około 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • suszone oregano
  • 1/2 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)

Dodatkowo:

  • 2 twarde gruszki (u mnie konferencja)
  • dwie garści świeżego szpinaku
  • garść orzechów włoskich
  • 150 g tartej mozzarelli

Drożdże przekładamy do szklanki i zalewamy niewielką ilością letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 5 minut.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier oraz sól, wlewamy olej i resztę wody oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego ciasta.

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia.

Serek kanapkowy przekładamy do małego rondelka. Dodajemy do niego łyżkę tartej mozzarelli, sól oraz suszone oregano. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż nieco się rozrzedzi. Dodajemy sok z cytryny do smaku.

Szpinak myjemy, osuszamy.

Umyte gruszki kroimy wraz ze skórką na plasterki.

Orzechy z lekka siekamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy okrągłą pizzę. Smarujemy ją połową serka. Posypujemy niewielką ilością tartej mozzarelli. Wykładamy liście szpinaku, oraz plasterki gruszki. Posypujemy posiekanymi orzechami oraz niewielką ilością tartej mozzarelli.

Pizzę pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

W podobny sposób przygotowujemy drugą pizzę.

Przed pieczeniem…

Druga pizza wyszła nieco większa, potrzymałam ją w piecu minutkę dłużej w wyniku czego ser mocniej się przyrumienił. Jeśli takiego nie lubicie, posypcie pizze serem w połowie pieczenia