Polędwiczka zapiekana ze szpinakiem

Dziś podrzucam pomysł na polędwiczki zapiekane ze szpinakiem i tartym serem.

Na około 3-4 porcje:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • sól i pieprz
  • olej

Dodatkowo:

  • 1 op. mrożonego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-4 łyżki twarożku śmietankowego
  • sól, pieprz
  • olej/masło
  • 4-6 łyżek tartego sera Cheddar

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła. Dodajemy cebulę, a po chwili dodajemy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy czosnek i smażymy  do czasu, aż wszystkie płyny odparują z patelni. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu oraz soli. W razie potrzeby dodajemy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. Po lekkim przestudzeniu do szpinaku dodajemy serek śmietankowy, mieszamy.

Oczyszczone mięso kroimy na około 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko rozbijamy dłonią, doprawiamy solą oraz pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron.

Podsmażone mięso przekładamy na blaszkę. Na każdym kawałku rozprowadzamy warstwę szpinaku. Posypujemy tartym serem.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 15-25 minut.

Źródło