Polędwiczka zapiekana ze szpinakiem
Dziś podrzucam pomysł na polędwiczki zapiekane ze szpinakiem i tartym serem.
Na około 3-4 porcje:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- sól i pieprz
- olej
Dodatkowo:
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-4 łyżki twarożku śmietankowego
- sól, pieprz
- olej/masło
- 4-6 łyżek tartego sera Cheddar
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła. Dodajemy cebulę, a po chwili dodajemy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy czosnek i smażymy do czasu, aż wszystkie płyny odparują z patelni. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu oraz soli. W razie potrzeby dodajemy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. Po lekkim przestudzeniu do szpinaku dodajemy serek śmietankowy, mieszamy.
Oczyszczone mięso kroimy na około 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko rozbijamy dłonią, doprawiamy solą oraz pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron.
Podsmażone mięso przekładamy na blaszkę. Na każdym kawałku rozprowadzamy warstwę szpinaku. Posypujemy tartym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 15-25 minut.
Podeslę przepis Mamie 😉
Zrobię dla żony
Gdzie znaleść faceta c gotuje
Zrobiłam. Świetny przepis, prosty w wykonaniu, a smakuje rewelacyjnie!