Schab w śmietanie z pieczarkami

To z pewnością jeden z tych lepszych przepisów na schab na blogu;)

Choć jego przygotowanie wymaga trochę pracy, na prawdę warto go zrobić. Mięso wychodzi pyszne i mięciutkie. Świetnie sprawdzi się podczas świąt czy rodzinnych uroczystości, jak również na niedzielny obiad, ale wówczas (przy mniejszej ilości osób) warto zmniejszyć ilość składników 😉

Ja tym razem podałam go w towarzystwie sałatki z roszponki, ale razem z kaszą i buraczkami też smakuje fantastycznie. Świetnie też pasować będą wszelkie surówki na ostro.

Polecam bardzo.

  • około 1 kg schabu bez kości
  • 500 g pieczarek
  • 200-300 g boczku
  • 3-4 małe cebule
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • mielona papryka słodka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej

Umyte pieczarki kroimy na ćwiartki/w ósemki.

Cebulę kroimy w piórka.

Boczek kroimy na mniejsze kawałki.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a z jednej strony niewielką ilością roztartego w dłoniach, suszonego majeranku.

Na patelni rozgrzewamy olej. Rumienimy na nim mięso, po czym przekładamy je na dno naczynia żaroodpornego.

Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go. Następnie dodajemy piórka cebuli. Smażymy razem, dosyć często mieszając. Przekładamy do miski.

Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, stopniowo wrzucamy pieczarki i smażymy je na rumiano. Pod koniec pieczarki doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz słodkiej mielonej papryki. Na patelnię z pieczarkami wrzucamy boczek z cebulą i smażymy razem jeszcze 1-2 minutki.

Zawartość patelni przekładamy na mięso. Całość zalewamy słodką śmietanką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy pod przykryciem przez około godzinę.

Źródło