Schab w śmietanie z pieczarkami
To z pewnością jeden z tych lepszych przepisów na schab na blogu;)
Choć jego przygotowanie wymaga trochę pracy, na prawdę warto go zrobić. Mięso wychodzi pyszne i mięciutkie. Świetnie sprawdzi się podczas świąt czy rodzinnych uroczystości, jak również na niedzielny obiad, ale wówczas (przy mniejszej ilości osób) warto zmniejszyć ilość składników 😉
Ja tym razem podałam go w towarzystwie sałatki z roszponki, ale razem z kaszą i buraczkami też smakuje fantastycznie. Świetnie też pasować będą wszelkie surówki na ostro.
Polecam bardzo.
- około 1 kg schabu bez kości
- 500 g pieczarek
- 200-300 g boczku
- 3-4 małe cebule
- 500 ml śmietanki 30-36%
- mielona papryka słodka
- majeranek
- sól, pieprz
- olej
Umyte pieczarki kroimy na ćwiartki/w ósemki.
Cebulę kroimy w piórka.
Boczek kroimy na mniejsze kawałki.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a z jednej strony niewielką ilością roztartego w dłoniach, suszonego majeranku.
Na patelni rozgrzewamy olej. Rumienimy na nim mięso, po czym przekładamy je na dno naczynia żaroodpornego.
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go. Następnie dodajemy piórka cebuli. Smażymy razem, dosyć często mieszając. Przekładamy do miski.
Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, stopniowo wrzucamy pieczarki i smażymy je na rumiano. Pod koniec pieczarki doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz słodkiej mielonej papryki. Na patelnię z pieczarkami wrzucamy boczek z cebulą i smażymy razem jeszcze 1-2 minutki.
Zawartość patelni przekładamy na mięso. Całość zalewamy słodką śmietanką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy pod przykryciem przez około godzinę.
Pyszne przepyszne danie zarówno na obiad rodzinny jak i z przyjaciółmi.
to prawda, jest super smaczne i na co dzień i od święta 🙂
Ile wychodzi porcji z podanych składników (tak mniej więcej) ?
około 7 kotletów.
Smak rewelacyjny tylko moje mięso nie było mięciutkie i kruche, DLACZEGO? Moze powinnam je wmleku dobe moczyc? Danie z pewnością warte powtórzenia.
Czasem, szczególnie w przypadku schabu właśnie, to po prostu kwestia samego mięsa 🤷🏻♀️
Super przepis! Właśnie skończyliśmy obiadek. Wszystkim bardzo smakowało. Podałam z frytkami i surówką z pora. Pycha! Polecam 😋
Cudowna wiadomość!
Pozdrawiam 🙂
Czy można schab zastąpić szynką?
Myśle, ze tak
Mam pytanie odnośnie boczku. Ma on być surowy czy wędzony?
Wędzony
Przepis mega 😍
Dziś zaserwowałam na obiad ☺️ mąż zachwalał ☺️ polecam!!
Bardzo się cieszę ♥️ dziękuję i pozdrawiam
Witam! Czy zamiast pieczarek można dodać grzyby leśne?
Myślę, że tak.
Super danie pycha
Super danie pycha
Bardzo się cieszę, że smakuje. Też lubię ten schab 🙂
Zrobiłam schab według przepisu ale śmietanka się zwarzyła. Dlaczego?
Czy na pewno wykorzystana została śmietanka wysokoprocentowa?
Tak śmietanka 30% z mlekovity.
Byłam przekonana, że użyła Pani 12 lub 18%, one lubią się „zwarzyć”, ale 30-tka nie powinna. A to był kartonik, czy kubeczek?
Ja zwykle używam tych w kartoniku.
Użyłam tej w kubeczku.
Ja kupuję te UHT w kartoniku. Być może przyczyna leży właśnie w wyborze śmietanki? Tych w kubeczku chyba jeszcze nigdy nie używałam, więc nie wiem jak one się zachowują i czy ma to w ogóle jakikolwiek związek (być może nie ma). Nie chcę tutaj robić złej reklamy, ale na jakimś blogu znalazłam porównanie śmietanek i ta nie wypadła w rankingach najlepiej – 2/6 (aczkolwiek testy dotyczyły tylko i wyłącznie ubijania i wykorzystania jej w deserach i słodkościach w porównaniu do innych wysokoprocentowych śmietan).
Nie wiem co poradzić 🙁
Witam ,może to banalne pytanie ; pieczemy ; góra- dół czy termoobieg?
Pozdrawiam Aga
Ja piekłam góra – dół 👍😃
Przy termoobiegu należałoby nieco obniżyć temperaturę
Mimo termoobiegu- rodzina stwierdziła- zaskakujący smak , zawsze jak dobre to mało….dziękuję za przepis 😀
Ogromnie się cieszę, że smakowało 🙂
Z jakiej firmy śmietanę Pani użyła, bo moja 30% się zwarzyła?
Ktoś już pisał mi, że miał ten sam problem.
Ja od jakiegoś czasu kupuję śmietankę UHT w Lidlu, taką w czerwonym kartoniku, Pilos.
Dziękuję,przepis super.