Sałatka z sosem miodowo-musztardowym

Taka sałatka to troszkę lżejsza wersja sałatki „śmieciowej”, którą publikowałam na blogu jako jedną z pierwszych (TUTAJ przepis). Nie wiem jak Wy, ale my lubimy takie mixy warzywne.

To świetna opcja na lato, gdy warzywa są najsmaczniejsze.

Jedyny minus? Sałatka dość szybko „podchodzi wodą”, więc najlepsza jest do jedzenia tuż po przygotowaniu. Myślę też, że jeśliby duże pomidory podmienić na koktajlowe ten problem powinien znacznie się zminimalizować;)

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek zielony
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 4 jajka
  • 2 op. serka wiejskiego

sos:

  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka wrzącej wody
  • sól, pieprz

Serek wiejski przekładamy na sito, pozostawiamy do osączenia.

Umytą i osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze części.

Umyte pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem, a po chwili usuwamy skórkę. Kroimy na mniejsze części.

Rzodkiewki kroimy na plasterki.

Ogórka kroimy na półplasterki.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki.

Szczypiorek drobno siekamy.

Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem i energicznie potrząsamy aż do połączenia.

Połowę warzyw przekładamy do szklanej salaterki, polewamy połową sosu. Wykładamy warstwę serka wiejskiego. Wykładamy pozostałe warzywa, które polewamy resztą sosu. Na wierzchu rozkładamy ćwiartki jajek oraz pozostały serek wiejski. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.