Pyszna sałatka w miodowym sosie
Ta sałatka jest niezwykle uniwersalna. Świetnie sprawdzi się solo, jako lekka kolacja. Będzie pysznym dodatkiem do obiadu. Doskonale też zda egzamin jako sałatka do mięs/kiełbas z grilla.
Jest przepyszna:) Chrupiące warzywa oraz pyszny dressing, którego miodowy smak świetnie współgra ze słoną fetą, to smaki, w których można się rozsmakować.
Polecam jak najbardziej:)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 ogórek zielony
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 op. roszponki
- 2/3 op. sera feta
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.
Ogórka kroimy na cienkie plasterki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Ser feta kroimy w kostkę.
Do miski wkładamy umytą, osuszoną roszponkę. Dodajemy paprykę, pomidorki i ogórka oraz ser feta.
W słoiczku umieszczamy olej, miód i ocet winny. Potrząsamy aż do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Uwagi: Dodatkową opcją jest dodanie do sosu przetartego przez drobne oczka tarki ugotowanego żółtka.
Dziwne… wchodziłam wczoraj na Twój blog i nie widziałam tego przepisu…. sałatki o tej porze jak najbardziej wskazane 😉
Wczoraj nie mogłaś widzieć tej sałatki, bo dodałam ją dopiero dzisiaj;) Taki bonus – dwa przepisy w jeden dzień;)
rzeczywiście xD Nie spojrzałam na datę 😀
Pyszna i kolorowa sałatka, idealna do grilla 😉
To prawda:) jest pyszna:)
A czy na zdjęciu nie jest roszponka zamiast rukoli?
Oczywiście, że roszponka:) I ma być roszponka;) Dziękuję za czujność, już poprawiłam w składnikach:)