Sałatka z wędzonym twarogiem
Z każdym dniem robi się coraz cieplej, w związku z czym coraz częściej mam ochotę zjeść na obiad czy kolację różne sałatki.
Zdecydowanie lubię połączenie pomidorów i sałaty lodowej. Do tego marchewka i sos koperkowy. Żeby zaś sałatka była ciut bardziej sycąca, jest też i wędzony twaróg, który bardzo fajnie się tutaj sprawdził.
Sałatka wyszła bardzo dobra, miała wyrazisty smak, a jednocześnie była całkiem sycąca – czyli dokładnie taka o jaką nam chodziło.
- 1 sałata (u mnie lodowa, ale sprawdzi się też strzępiasta, masłowa czy rzymska)
- 3 pomidory
- 1 marchewka
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 op. wędzonego twarogu
- 1 op. sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego (lub innego, ulubionego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
Umytą sałatę dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do salaterki.
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki i kroimy na ósemki.
Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki lub za pomocą maszynki do jullienne na krótkie słupki.
Koperek drobno siekamy.
Sos sałatkowy przygotowujemy wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu: przesypujemy do szklanki, wlewamy 2 łyżki wody oraz 1 łyżkę soku z cytryny, mieszamy. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze raz mieszamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy pokruszony wędzony twaróg. Polewamy sosem sałatkowym (u mnie 1/2 sosu).
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Jeśli sałatkę podajemy na kolację, świetnie sprawdzi się w towarzystwie kromki świeżego pieczywa lub bagietki. Myślę, że mogłaby też być fajnym dodatkiem do mięs z grilla.
Kolory i zdrowie w miseczce 😉
Nie ma to jak sałatka 😉
O proszę muszę wypróbować, mój mąż bardzo lubi wędzony twaróg. Sałatka wygląda super 🙂
Więc możesz mu zrobić przyjemność taką sałatką:)
Idealna na kolację:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Ja zastąpiłabym wędzony klasycznym twarogiem. Mam długie zęby prawie na wszystkie wędzonki.
Podoba mi się to określenie „długie zęby”;)
Wygląda fajnie, lubię sałatki z twarogami. Tylko ten sos, z opakowania… Łatwiej i zdrowiej zrobić samemu bez sztucznych dodatków. Pozdrawiam 😉
To jedyny raz kiedy opublikowałam sałatkę z dodatkiem takiego sosu… wiedziałam, że ktoś zwróci w końcu na to uwagę;) Pozdrawiam:)
Mogę podpowiedzieć co ja robię, żeby uzyskać intensywny koperkowy sos. Do najprostszej mieszanki, czyli wody, oliwy i soku z cytryny lub octu jabłkowego dodaję, i tu uwaga 🙂 …, koperku przeciśniętego przez praskę do czosnku. Koncentrat smaku koperku nie do porównania z gotowym sosem 🙂
Dziękuję bardzo za tą podpowiedź, na pewno skorzystam przy najbliższej okazji:)