Sałatka z „makaronem ryżowym” (orzo)
Myśląc o tej sałatce przede wszystkim na pierwszy ogień wybija się skojarzenie, że jest to sałatka bardzo uniwersalna.
Sprawdzi się zarówno na kolację, na grilla, na imprezę, dosłownie wszędzie.
Jest kolorowa i smaczna.
- ok. 250 g makaronu orzo
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek zielony, tzw wąż
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150-200 g szynki drobiowej
- około 150 g żółtego sera
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu. Po odcedzeniu odstawiamy do przestudzenia.
Oczyszczoną i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Ogórka, szynkę oraz ser żółty kroimy w kostkę podobnej wielkości co paprykę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.
Majonez mieszamy z jogurtem greckim. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Mieszamy z pozostałymi składnikami.
Wygląda bardzo smakowicie. 🙂 Coś czuje, że przygotuje ją na weekend. 🙂
Jak z przechowywaniem takiej sałatki? Martwię się że na drugi dzień Ogórek świeży będzie ciapowaty.
Najlepiej usunąć ze środka gniazda nasienne, wówczas wytrzyma na drugi dzień bez szkody.
Taka sałatkę lepiej spożyć od razu nie przechowywać.
Można zrobić więcej, ja chowam do lodówki i na drugi dzień równie pyszna
Właśnie zrobiłem i jest pyszna. Tylko zamiast szynki drobiowej dałem kurczaka pokrojonego w kostkę i usmażony na patelni z przyprawa chińską.
Świetny zamiennik 🙂
Mała puszka kukurydzy czy duża?
pół dużej (ale nie tej największej).
Zresztą, najlepiej dać tyle, ile samemu się lubi 🙂