Łaciate z brzoskwiniami wg Siostry Anastazji
Wiem, że część z Was czeka na ten przepis, a więc nie przedłużajmy 😉
Przed Wami kolorowe ciasto z lekką pianką, brzoskwiniami i galaretką.
Biszkopt:
- 8 dużych jajek
- 1 kopiasta szklanka drobnego cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki oleju
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. kisielu wiśniowego
- opcjonalnie – odrobina czerwonego barwnika
- 2 łyżki kakao
Pianka cytrynowa:
- 900 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 op. cytrynowej galaretki
Dodatkowo:
- 1 op. okrągłych biszkoptów
- 2 op. galaretki brzoskwiniowej
- 1 puszka brzoskwiń
Białka miksujemy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy dalej. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy je stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia.
Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy czerwony kisiel, mieszamy do połączenia (ja dodałam też odrobinę czerwonego barwnika, dla mocniejszego efektu). Drugą łączymy z gorzkim kakao.
Na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy naprzemiennie po 1 łyżce każdy rodzaj ciasta. Pieczemy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do schłodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć łączymy ją z serkiem homogenizowanym.
1/3 część masy od razu wylewamy na spód biszkoptowy. Na masie szybko rozkładamy okrągłe biszkopty, po czym wylewamy kolejną 1/3 część masy, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Rozprowadzamy na nim resztę masy.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.
Brzoskwinie z puszki osączamy. Kroimy na mniejsze części. Rozkładamy na sztywnej masie. Owoce zalewamy tężejącą galaretką.
Znakomity przepis!
Właśnie robię te ciasto i zastanawiam się czy nie nasączyć. Jak pani uważa?
Można nasączyć 🙂 Można w części galaretki, a można w kawie – będą ładnie wyglądały 🙂
Nasaczylam ciasto jak i biszkopciki 🙂 było super dzięki nasączenia zyskało ciasto taki tortowy smak
To bardzo dobry pomysł 🙂
Biszkocikow (nasaczyc) zapomnialam napisać:)
Jakiego rozmiaru blachy użyć?
około 21x32cm
Czy do ciasta dodać wszystkie 8 żółtek, czy tylko 1?
dodajemy 8 żółtek (tylko nie na raz, a po 1 i przez chwilę miksujemy)
Super dziekuje. Dziś je zrobie🥰
Jaka pojemność szklanki Pani miała ?
250 ml
Czy nasączyć ciasto lub biszkopty?
Ja nie nasączam, bo do ciasta na biszkopt dodaję olej (i moim zdaniem on już nadaje ciastu lekkiej wilgotności), ale oczywiście można dodatkowo nasączyć upieczone ciasto lub biszkopty.