Imprezowy kociołek

Tego typu zupy zawsze świetnie sprawdzą się na wszelkich rodzinnych imprezach.

Niewątpliwym atutem, oczywiście poza świetnym smakiem, jest to, że możemy taką zupę przygotować z samego rana, albo nawet dzień wcześniej i podgrzać na gotowo, kiedy oczekujemy już gości.

Danie jest sycące i smaczne.

  • 3-4 piersi kurczaka
  • 500 g białych pieczarek
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3/4 szkl. ketchupu
  • 3-4 szkl. bulionu
  • 1,5 szkl. drobnego makaronu
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • ostra i słodka mielona papryka
  • sól, pieprz
  • przyprawa kebab/gyros
  • opcjonalnie – 2 łyżki masła + 2 łyżki mąki

Oczyszczone mięso kroimy w drobną kostkę. Dodajemy około 2 łyżki przyprawy kebab/gyros, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę.


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy kurczaka i smażymy go do lekkiego zrumienienia. Zawartość patelni przekładamy do dużego garnka.

Na patelnię po smażeniu kurczaka wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Dodajemy ją do kurczaka.

Na tej samej patelni, na łyżce masła, rumienimy pieczarki. Doprawiamy je pod koniec solą oraz pieprzem. Przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami.

Na patelnię po smażeniu składników wlewamy teraz pomidory wraz z zalewą, lekko je przesmażamy (można wlać do nich odrobinę wody), po czym dodajemy do reszty składników w garnku. Dodajemy też pokrojoną paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, ketchup oraz przyprawy: słodką i ostrą mieloną paprykę oraz sól i pieprz. Całość zalewamy bulionem.

Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż papryka zmięknie, a sos lekko się zredukuje.

W razie potrzeby, gdyby zupa nie była dostatecznie gęsta, na patelni lub w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy przez kilka minut. Następnie wlewamy trochę zimnej wody (tak na oko trochę ponad pół szklanki) i gotujemy, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Dodajemy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem czy ostrą papryką mieloną.

W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Odcedzamy. Dodajemy go do zupy tuż przed podaniem.