Sałatka z makaronem i gorgonzolą

Sałatka makaronowa z dodatkiem sałaty, orzechów i sera pleśniowego, to smaczny i szybki pomysł na niebanalną kolację.

U mnie sałatka z wyrazistą i charakterną gorgonzolą, ale jeśli nie lubicie tak ostrych smaków można wykorzystać nieco łagodniejszy Lazur Błękitny.

To co zostało, zjedliśmy na drugi dzień na drugie śniadanie –  sałatka bardzo dobrze do następnego dnia przechowuje się w lodówce.

  • 200-300 g ulubionego makaronu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 op. mixu sałat lub 2 mini sałaty rzymskie
  • 100 g gorgonzoli

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy starofrancuskiej
  • sól, pieprz

 

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przelewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy.

Orzechy grubo siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i prażymy przez chwilę.

Ser dzielimy na mniejsze kawałki.

Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem i potrząsamy, aż do połączenia.

W misce mieszamy ugotowany makaron, sałatę (jeśli mamy sałatę rzymską, kroimy ją na mniejsze części), ser oraz orzechy. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.