Sałatka z makaronem i gorgonzolą
Sałatka makaronowa z dodatkiem sałaty, orzechów i sera pleśniowego, to smaczny i szybki pomysł na niebanalną kolację.
U mnie sałatka z wyrazistą i charakterną gorgonzolą, ale jeśli nie lubicie tak ostrych smaków można wykorzystać nieco łagodniejszy Lazur Błękitny.
To co zostało, zjedliśmy na drugi dzień na drugie śniadanie – sałatka bardzo dobrze do następnego dnia przechowuje się w lodówce.
- 200-300 g ulubionego makaronu
- 100 g orzechów włoskich
- 1 op. mixu sałat lub 2 mini sałaty rzymskie
- 100 g gorgonzoli
Sos:
- 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy starofrancuskiej
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przelewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy.
Orzechy grubo siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i prażymy przez chwilę.
Ser dzielimy na mniejsze kawałki.
Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem i potrząsamy, aż do połączenia.
W misce mieszamy ugotowany makaron, sałatę (jeśli mamy sałatę rzymską, kroimy ją na mniejsze części), ser oraz orzechy. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.
Kolejna zdrowa sałatka 😉
Moje smaki! 🙂
Cieszę się:)
Połączenie sera pleśniowego i orzechów zawsze świetnie się sprawdza 🙂
To prawda:) Pasują do siebie te składniki.
Bardzo lubię sery pleśniowe, a szczególnie gorgonzolę, więc jeste pewna, że sałatka jest pyszna. Dorzuciłabym jeszcze gruszkę:)
Gruszka do sera pleśniowego i orzechów to dobry pomysł:)