Ciasto makowe z kremem chałwowym

Zapraszam Was dziś na przepyszne ciasto makowe z kremem chałwowym, które skradnie Wasze serca. Tak było w naszym przypadku i liczę, że nie inaczej będzie z Wami 🙂

Ciasto makowe z kremem chałwowym to pyszne ciasto na wyjątkowe okazje. Spód makowy jest mięciutki i wilgotny. Na nim znajduje się cienka warstwa dżemu z czarnej porzeczki i duża porcja budyniowego kremu chałwowego. Krem jest przepyszny! Wierzch to warstwa herbatników z polewą czekoladową.

Ciasto jest słodkie, ale jest to taka przyjemna słodycz. Jestem pewna, że będzie Wam to ciasto smakowało.

Polecam na Święta i inne okazje.

Ciasto z makiem:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 60 g suchego maku (u mnie częściowo mielony, a częściowo nie)
  • 65 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g roztopionego masła

Krem budyniowo-chałwowy:

  • 3 i 1/2 szkl. mleka (szklanka = 250 ml)
  • 6 żółtek
  • 4 lekko kopiaste łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 200 g chałwy waniliowej (dobrej jakości; u mnie koska)
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1 op. herbatników maślanych
  • dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek)
  • 200 g czekolady
  • 2-3 łyżki kremówki
  • kawałek chałwy do dekoracji i/lub płatki migdałowe – opcjonalnie

Ciasto makowe z kremem chałwowym – wykonanie:

Ciasto z makiem:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru (najlepiej dodawać go co około 40-45 sekund, by zdążył się w białkach rozpuścić). Mak łączymy w misce z obiema mąkami oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy do masy razem z roztopionym i przestudzonym masłem i całość delikatnie mieszamy szpatułką.

Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Studzimy.

Przestudzone ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.

Krem budyniowo-chałwowy:

Żółtka przekładamy do dużego garnuszka (najlepiej litrowy lub większy), wlewamy 1 szklankę mleka oraz dodajemy obie mąki. Mieszamy rózgą do połączenia.

Pozostałe mleko wlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i cały czas mieszając (najlepiej drewnianą pałką), gotujemy aż do zgęstnienia (ja gotuję 1-2 minutki dłużej, by pozbyć się „smaku” mąki). Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy pokruszoną chałwę oraz po 1 łyżce zimnego budyniu. Miksujemy do połączenia.

Gotowy krem rozprowadzamy na cieście, wyrównujemy. Na wierzchu układamy herbatniki.

Polewa:

Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na herbatniki, wyrównujemy. Wierzch można posypać pokruszoną chałwą.