Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini „Party hit”

Ta sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini to tzw. „party hit”, który zawsze znika z imprezowego stołu jako pierwszy. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Tortellini, delikatne i sycące, świetnie łączy się z wędzonym kurczakiem oraz chrupiącymi warzywami, tworząc coś naprawdę pysznego i wyjątkowo prostego do przygotowania. To sałatka, którą przygotujesz szybko, z prostych składników, a efekt zaskoczy pozytywnie Ciebie i Twoich gości.

Najbardziej lubię w niej to, że sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini „Party hit” sprawdza się na każdą okazję: od imprezy w większym gronie, po szybki lunch do pracy. Kremowy sos z delikatnie słodką nutą miodu i ostrzejszą musztardą pięknie wszystko łączy, a prażone pestki dodają charakteru i przyjemnej chrupkości. To przepis, do którego łatwo wracać, bo zawsze smakuje tak samo dobrze i zawsze znika w mgnieniu oka. Smacznego!

  • 1 opakowanie tortellini z serowym farszem (250 g, świeże z lodówki)
  • 250-300 g wędzonego kurczaka (pierś lub mięso z udka)
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki (opcjonalnie, dla koloru)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mini puszka kukurydzy
  • 1 ogórek zielony
  • garść prażonych pestek dyni lub słonecznika

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny (do smaku)
  • zioła prowansalskie z młynka
  • sól, pieprz

Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini „Party hit” – wykonanie:

Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przez około 3 minuty w lekko osolonej wodzie). Odcedzamy.

Wędzonego kurczaka (bez skórki) kroimy na mniejsze kawałki.

Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kostkę.

Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.

Zielonego ogórka również kroimy w kostkę lub na półplasterki (ja dodatkowo usuwam gniazda)

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Pestki dyni lub słonecznika prażymy chwilę na rozgrzanej, suchej patelni.

W misce umieszczamy składniki na sos: majonez, jogurt, miód, musztardę oraz sok z cytryny. Mieszamy. Doprawiamy do smaku ziołami oraz solą i pieprzem.

W misce umieszczamy: tortellini, kurczaka, paprykę, cebulę, ogórka oraz kukurydzę. Dodajemy sos i delikatnie mieszamy (jeśli sosu wydaje Ci się za dużo, możesz nie dodawać go całego). Wierzch posypujemy pestkami dyni lub słonecznika.