Ciasteczka z masłem orzechowym i m&m’s

Cudownie orzechowe ciasteczka z masłem orzechowym i kolorowymi cukierkami M&M’s. Tak dobre, że trudno im się oprzeć. Moje chłopaki okrzyknęli je jednymi z lepszych i co chwilkę chodzili po dokładkę.

Jeśli lubicie masło orzechowe, to te ciasteczka będą dla Was absolutnym strzałem w dziesiątkę. Są mięciutkie w środku, delikatnie chrupiące po brzegach i wypełnione czekoladą oraz kolorowymi M&M’sami, które dodają im nie tylko smaku, ale też fantastycznego, radosnego wyglądu. To takie ciasteczka, które robi się błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej. Idealne, gdy chcecie przygotować coś słodkiego bez wielkiego zachodu, ale z cudownym efektem WOW.

To idealne ciasteczka, by wypełnić nimi świąteczny talerz, podarować komuś w paczuszce albo przygotować z dziećmi podczas przedświątecznego pieczenia np jako ciasteczka dla Mikołaja. Kolorowe M&M’sy wyglądają jak maleńkie bombki, a zapach orzechów unosi się w całej kuchni. Jeśli szukasz słodkości, która wprowadzi Cię od razu w bożonarodzeniowy nastrój, to te ciasteczka będą strzałem w dziesiątkę. Takich wypieków nie da się nie polubić. Z każdym kęsem przypominają, że czasem najprostsze przyjemności są najlepsze.

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g gładkiego masła orzechowego 100%
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka + 1 żółtko
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100-150 g cukierków M&M’s
  • 50 g czekolady mlecznej/deserowej/białej

Ciasteczka z masłem orzechowym i m&m’s – wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym na puch (warto poświęcić na tą czynność nawet 10 minut lub dłużej, wg potrzeby). Dodajemy masło orzechowe i ucieramy jeszcze przez kilka minut. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po 1 jajku oraz żółtko. Na sam koniec do masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Mieszamy szpatułką, jak najkrócej, tylko do połączenia.

Gotową masę odstawiamy na 15-20 minut do lodówki, do schłodzenia.

Do schłodzonego ciasta dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz połowę M&M’sów, mieszamy. Łyżką nabieramy porcję ciasta i formujemy okrągłe ciasteczka, delikatnie je spłaszczamy i układamy, zachowując odstępy, na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (powinny wyjść 2 blaszki ciastek).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 13-18 minut. Na ostatnie 5 minut przed końcem pieczenia rozkładamy na ciastkach kolorowe cukierki, delikatnie wciskamy je w ciastko.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 10-15 minut na blaszce i dopiero po tym czasie przenosimy na kratkę do przestudzenia.

UWAGI: Czas pieczenia podany jest „z widełkami” ponieważ możesz sam/a zadecydować jakie ciasteczka wolisz – czy takie z miększym środkiem, czy bardziej wypieczone. Pamiętaj, że po wyjęciu ciastek z piekarnika, są one jeszcze mięciutkie, stwardnieją po przestudzeniu.