Sernik z jabłkami i kruszonką

Ostatnio dorwałam w sklepie 450 gramowe opakowanie sera na sernik „Mój Ulubiony”. Zdarza mi się kupić go spontanicznie, bez konkretnego planu, bo wiem, że prędzej czy później i tak go wykorzystam. Tym razem nie było inaczej. Poszukałam w sieci inspiracji i… dosyć szybko znalazłam swój sernikowy ideał, czyli sernik z jabłkami i kruszonką.

Już po przejrzeniu składników wiedziałam, że to coś dla mnie: żadnych udziwnień, wszystko proste, a przy tym zapowiadało się niezwykle smacznie. W przepisie, z którego skorzystałam absolutnie nic nie musiałam zmieniać. Po przeczytaniu wskazówek i przeanalizowaniu składników uznałam, że to przepis idealny dla mnie pod każdym względem i nie pomyliłam się.

Sernik wyszedł pyszny, niezbyt słodki (czyli tak jak lubię), z cudownym kontrastem między kremową warstwą serową a posmakiem czekoladowo-owsianej kruszonki. Do tego jabłka, miękkie, soczyste, obtoczone w cynamonie i szczypcie goździków, które idealnie wpasowały się w klimat ciasta.

Porcja nie jest duża, a sam sernik nie wyrasta bardzo wysoki. Jest idealny, gdy chcemy przygotować coś słodkiego bez wielkiego wysiłku i długich przygotowań. Oczywiście trzeba uwzględnić czas pieczenia i studzenia, więc nie jest to ciasto dla „niezapowiedzianych gości”, ale… już jako deser, który można spokojnie upiec nawet po pracy w środku tygodnia, sprawdzi się idealnie.

Sernik z jabłkami i kruszonką czekoladowo-owsianą to taki przepis, do którego z przyjemnością się wraca. I mam przeczucie, że sama wrócę do niego jeszcze nie raz. Uważam, że zdecydowanie wart jest uwagi. Polecam.

Kruszonka:

  • 200 g masła
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. płatków owsianych górskich, zmielonych w rozdrabniaczu
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kakao

Masa serowa:

  • 450-500 g twarogu (u mnie 450g)
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru

Dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków

Sernik z jabłkami i kruszonką – wykonanie:

Ciasto/Kruszonka:

Masło umieszczamy w rondelku i roztapiamy na małym ogniu. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, po czym lekko studzimy.

W misce łączymy mąkę, cukier, kakao i zmielone płatki owsiane. Wlewamy ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników (jeśli masa wciąż jest zbyt miękka, można ją schłodzić nieco dłużej).

Masa serowa:

W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, jajka oraz proszek budyniowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Jabłka:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na 8 lub 12 części. Każdą cząstkę jabłka obtaczamy w rozmieszanym na talerzyku cynamonie z mielonymi goździkami.

Składanie ciasta i pieczenie:

Na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm lub nieco mniejsza) rozkładamy połowę kruszonki (kruszymy ją w palcach bezpośrednio na blaszkę). Wylewamy masę serową. Następnie rozkładamy obok siebie cząstki jabłek, lekko wciskając je w masę serową. Na wierzch dajemy pozostałą część kruszonki.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40-50 minut.

Po upieczeniu sernik z jabłkami najlepiej zostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku.

Inspiracja: kuchnia mniam