Miodowe z jabłkami i kremem chałwowym
Ciasto miodowe z jabłkami i kremem chałwowym to prawdziwa uczta dla miłośników domowych słodkości. Połączenie miękkiego, delikatnie miodowego spodu z kawałkami jabłek i kremem śmietanowo-chałwowym z dodatkiem białej czekolady tworzą połączenie, które zachwyca prostotą i smakiem. Subtelne, kremowe, a przy tym wyjątkowo aromatyczne, takie właśnie powinno być idealne domowe ciasto.
Krem z dodatkiem białej czekolady ma aksamitną konsystencję i pięknie dopełnia smak miodowego ciasta. Mimo obecności chałwy i czekolady deser nie jest przesłodzony. Dodatek jabłek w cieście nadaje mu lekkości i przyjemnej wilgotności.
Ciasto miodowe z jabłkami i kremem chałwowym to zdecydowanie przepis, do którego chce się wracać. Świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Jeśli lubisz w wypiekach miód, jabłka i chałwowy aromat, nie przechodź obok tego przepisu obojętnie.
Zobacz też przepis na ciasto Fale Dunaju z jabłkami, czy ciasto miodowe z chałwowym kremem budyniowym. A jeśli interesuje Cię ciasto z dodatkiem chałwy bez pieczenia, zobacz przepis na ten chałwowiec.

Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- 150 g płynnego miodu (jeśli ma stałą konsystencję należy go wpierw nieco podgrzać na malutkim ogniu)
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1,5 – 2 jabłka
Krem śmietankowo-chałwowy:
- 200 g chałwy
- 125 g białej czekolady
- 580 g śmietanki 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
Miodowe z jabłkami i kremem chałwowym – wykonanie:

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch (do białości).

Dodajemy płynny miód i jeszcze przez chwilę miksujemy.

Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksujemy przez chwilę (na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, to normalne przy dużej zawartości tłuszczu i miodu. Po dodaniu mąki wszystko się wyrówna).

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem oraz szczyptą soli.
Składniki sypkie dodajemy do masy w 2 partiach, miksujemy na najmniejszych obrotach lub mieszamy szpatułką (niezbyt długo i koniecznie w jednym kierunku).

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21×28 cm). Na wierzchu układamy obrane i pokrojone w kostkę jabłko (można je delikatnie oprószyć mąką lub bułką tartą).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (u mnie około 25-30 minut). Studzimy.
Krem:

Żelatynę zalewamy 9 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do rondelka wlewamy 250 g śmietanki, podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika.
Do ciepłej śmietanki dodajemy połamaną na kostki czekoladę, pokruszoną chałwę oraz napęczniałą żelatynę.

Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do schłodzenia.

Gdy masa czekoladowo-chałwowa nieco przestygnie i zacznie delikatnie tężeć (powinna być letnia i lekko tężejąca), ubijamy na sztywno pozostałą, schłodzoną śmietankę (330 g). Obie masy łączymy ze sobą, delikatnie mieszając.
Krem chałwowy wykładamy na wierzch ciasta miodowego. Dowolnie dekorujemy – startą czekoladą, płatkami migdałowymi czy posiekanymi orzechami.

























