Kotleciki drobiowe z kalafiorem

Czasami najprostsze pomysły i połączenia sprawdzają się najlepiej. Tak właśnie mam jeśli chodzi o kotleciki drobiowe z kalafiorem. Zwykłe mielone, przez połączenie ich z rozgniecionym kalafiorem, zyskały zupełnie nowego charakteru. Smak kalafiora wyraźnie wybija się podczas jedzenia.

Kotleciki są miękkie, aromatyczne i sycące, więc jest to fajny pomysł na obiad. Można podać je z klasycznymi ziemniakami i surówką np z pomidorów i cebuli. Ja podałam je z pieczonymi ziemniakami, ogórkiem ze śmietaną oraz dodatkowym, ugotowanym kalafiorem.

Kotleciki drobiowe z kalafiorem są proste w przygotowaniu, a jednak trochę inne niż klasyczne kotlety mielone. Przez to, że smak kalafiora jest mocno wyczuwalny, polecam je w szczególności dla fanów tego warzywa.


Zobacz także przepis na kotlety siekane z porem i kalafiorem.

Składniki (na ok. 9 kotletów):

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (kurczak lub indyk)
  • 300 g różyczek kalafiora
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka, trochę przyprawy curry
  • olej do smażenia

Kotleciki drobiowe z kalafiorem – wykonanie:

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej oraz osłodzonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedź i po przestudzeniu rozgnieć widelcem na małe kawałki (nie na puree).

Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż wszystko na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli.

W misce połącz mięso mielone, jajko, rozgnieciony kalafior, podsmażoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrób masę.

Z masy uformuj kotleciki. Możesz smażyć je od razu lub dodatkowo obtoczyć w bułce tartej (ja zrobiłam w obu wariantach i oba dobrze smakowały).

Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.