Kotleciki drobiowe w serowej panierce

Kotleciki drobiowe w cieście jogurtowo-serowym to smaczna propozycja na obiad. Podałam je z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z kapusty pekińskiej z pomidorkami, ogórkiem, cebulką i papryką oraz sosem miodowo-musztardowym. To był smaczny obiad.

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki tartego sera cheddar
  • 1 kopiasta łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 2/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej

Jajka mieszamy w misce z jogurtem, aż do połączenia. Dodajemy mąkę, oba sery, kurkumę oraz mieloną paprykę słodką i ostrą, mieszamy łyżką.

Piersi kurczaka dzielimy na mniejsze porcje. Każdą z nich rozbijamy na równej grubości kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w przygotowanym cieście.

Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Smażymy partiami kotlety, z obu stron na złoto, na średnim ogniu.