Roladki cynamonowe z chleba tostowego
Dziś kuchnia Smaki Na Talerzu serwuje coś dobrze znanego, ale w nieco odmienionej formie:) Tosty francuskie w formie roladki to ciekawa alternatywa dla klasycznych tostów. Zamiast podawać je jak zawsze, wystarczy posmarować je aromatycznym masełkiem cynamonowym, zwinąć w ruloniki i obsmażyć na złocisty kolor. Efekt? Słodkie, pachnące i niezwykle apetyczne roladki cynamonowe z chleba tostowego.
Do przygotowania takich roladek świetnie sprawdzi się chleb tostowy. Czasami w Kauflandzie dostępny jest taki oznaczony mianem amerykańskiego. Jest większy od tego tradycyjnego, dzięki czemu kromki łatwiej się zwijają, a roladki wyglądają naprawdę efektownie. Jeśli nie uda Ci się takiego zakupić, możesz wykorzystać ten „zwykły”. Roladki będą po prostu minimalnie mniejsze.
Roladki tostowe z masełkiem cynamonowym to prosty pomysł na śniadanie, deser albo słodką przekąskę. Są szybkie do zrobienia, pięknie pachną i znikają z talerza w kilka chwil.

- kilka kromek chleba tostowego (miałam ten duży, typu amerykańskiego)
- 40 g miękkiego masła
- 1 płaska łyżka cynamonu (możesz użyć nieco mniej, jeśli nie lubisz mocno cynamonowego smaku)
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- masło klarowane
Roladki cynamonowe z chleba tostowego – wykonanie:
Miękkie masło łączymy z cukrem i cynamonem, mieszamy.
Jajka wybijamy na głęboki talerz, dodajemy śmietankę oraz około 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Z chleba tostowego usuwamy skórkę, wałkujemy na cienki placek. Na rozwałkowanych kromkach rozprowadzamy masełko cynamonowe. Całość zwijamy dość ściśle w roladę. Zanurzamy w mieszance jajeczno-śmietanowej.
Roladki smażymy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym, ze wszystkich stron do zarumienienia.
Jeśli chcesz, możesz gotowe roladki dodatkowo obtoczyć w cukrze z cynamonem (jak w przypadku tradycyjnych tostów francuskich; najpierw jednak proponuję spróbować, czy roladki w tej podstawowej formie nie są już dla Ciebie za słodkie).
Najlepiej smakują podane od razu po przygotowaniu.


















