Tosty francuskie z cukrową posypką

Tosty francuskie to fajny pomysł dla miłośników śniadań na słodko.

Osobiście nie przepadam za słodkimi śniadaniami, ale tosty francuskie, zwłaszcza w wersji z cukrową posypką, lubię szczególnie mocno. Kojarzą mi się z czasami mojego dzieciństwa, kiedy to „zajadałam się” zwykłym chlebem z masłem i cukrem, czy w późniejszym czasie chlebem w jajku. W przypadku tego przepisu mam takie 2w1 😉

Do przygotowania tostów francuskich potrzebne będzie pieczywo, jajka, mleko, cukier oraz cynamon (choć z dwóch ostatnich można zrezygnować). Można wykorzystać bagietkę paryską, chałkę czy nawet, jak w moim przypadku, zwykły chleb tostowy. Najlepszy wybór to jednak chałka 😉

Kromki pieczywa moczy się w mieszance mleczno-jajecznej i smaży na maśle. Dodatkowo, jeszcze ciepłe, można obtoczyć w cukrze z cynamonem. Ja zabieg ten stosuję tylko z jednej strony, a aby nie przesadzić z ilością słodyczy, delikatnie strząsam nadmiar cukru.

Tosty:

  • chleb tostowy lub chałka
  • 2-3 jajka
  • około 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego
  • masło

Posypka cukrowa:

  • kilka łyżek drobnego cukru
  • kilka łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Cukier drobny, trzcinowy oraz cynamon mieszamy w szerokiej miseczce lub na talerzu. Odkładamy.


Do większej miski wybijamy jajka. Dodajemy mleko, ekstrakt waniliowy oraz po 1 łyżeczce cukru trzcinowego i cynamonu. Mieszamy rózgą lub widelcem do połączenia.

W przygotowanej mieszance mleczno-jajecznej zanurzamy kromki chleba, z jednej i drugiej strony. Przenosimy na patelnię i smażymy na maśle, z obu stron do zezłocenia. Od razu po zdjęciu z patelni, zanurzamy kromki w mieszance cukrowej (u mnie tylko z jednej strony). Odstawiamy na kratkę.

Na patelnię dajemy kolejną porcję masła (1 łyżkę) i smażymy kolejne tosty. Jeśli tosty rumienią się zbyt mocno i szybko, należy zmniejszyć moc palnika.