Kotleciki siekane z porem i kalafiorem

Siekane kotleciki drobiowe z porem, kalafiorem i suszoną żurawiną.

Inspirację na taki obiad znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Akurat połączenie kalafiora z suszoną żurawiną znam i bardzo lubię, więc tym chętniej postanowiłam skorzystać z takiego połączenia.

Kotleciki wyszły ciekawie. Takie inne. Smakowały nam 🙂


A jeśli szukasz innych inspiracji na siekane kotleciki, zobacz też przepis na: pyszne kotlety siekane z cebulką, z cukinią i żółtym serem, kotleciki z curry, kotleciki z panierce z kajzerki czy takie z pieczarkami i tartym ziemniakiem.

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 kalafiora (potrzebne będą same różyczki, bez łodyg)
  • kawałek pora
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mielona papryka słodka i ostra
  • przyprawa curry
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Kotleciki siekane z porem i kalafiorem – krok po kroku:

Pora kroimy w kostkę, przelewamy na sicie większą ilością wrzącej wody.

Kalafior drobno siekamy (same różyczki, łodyżki odrzucamy (można wykorzystać do zupy), u mnie wyszło około 200 g już posiekanego kalafiora). Przelewamy go na sicie dużą ilością wrzącej wody.

Suszoną żurawinę siekamy na mniejsze kawałki, przelewamy wrzącą wodą.

Dodajemy do miski z porem i kalafiorem.

Mięso kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem, curry oraz mieloną papryką słodką i ostrą. Mieszamy.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, majonez oraz obie mąki, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy, za pomocą łyżki nabieramy porcje ciasta i wykładamy na patelnię (można docisnąć łyżką, by lepiej trzymały formę). Smażymy na średniej mocy palnika, z obu stron do zarumienienia.

Odstawiamy na ręcznik papierowy.

Inspiracja: http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/2016/05/placki-z-piersi-kurczaka-z-kalafiorem.html