Makaron z klopsikami w sosie porowo-pieczarkowym

Makaron z klopsikami w sosie porowo-pieczarkowym to dla mnie synonim prostego, a zarazem sycącego obiadu. Tym razem wersja z dodatkiem papryki, pieczarek i pora. Dla mnie już same warzywa w sosie podane z makaronem są w zupełności wystarczające i pyszne, by cieszyć się pysznym, domowym obiadem.

Dlaczego warto zrobić makaron w sosie porowo-pieczarkowym?

Tego typu danie to idealna propozycja gdy chcemy zjeść coś naprawdę smacznego. Papryka, pieczarki i por tworzą razem mieszankę, która zadowoli nawet wybrednych smakoszy.

Co z dodatkiem mięsa?

Choć wersja warzywna jest absolutnie wystarczająca, to wiem, że w wielu domach obiad bez mięsa to obiad „niepełny”. Dlatego do tego dania świetnie pasują małe mięsne kuleczki. Delikatne, soczyste i dobrze doprawione, stanowią idealne dopełnienie całości. Dzięki nim makaron w śmietanowym sosie staje się jeszcze bardziej sycący i pełnowartościowy.

Uniwersalne danie na każdą okazję

To danie świetnie sprawdzi się zarówno w tygodniu, jak i na weekendowy obiad. Można je podać z różnymi rodzajami makaronu, od świderków, przez penne, rigatoni, po tagliatelle. Zawsze smakuje dobrze i zawsze znika z talerzy w tempie ekspresowym.

Klopsiki:

  • około 500 g mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • granulowany czosnek
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 200 g makaronu
  • 1-2 pory
  • kilka-kilkanaście pieczarek
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • olej

Makaron z klopsikami w sosie porowo-pieczarkowym – wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju.

Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego przestudzoną cebulę, jajko i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsnej masy, zwilżonymi zimną wodą rękami, formujemy niewielkie klopsiki. Obsmażamy je na rozgrzanym na patelni oleju. Zestawiamy na bok.


Pora kroimy w kostkę, a pieczarki na półplasterki.

Żółtka łączymy ze śmietanką. Mieszamy do połączenia rózgą kuchenną. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.


Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pieczarki, a gdy te nieco się przesmażą, dodajemy paprykę i pora. Smażymy przez kilka minut na niewielkim ogniu, często mieszając. Wlewamy bulion i dodajemy mięsne kuleczki. Wlewamy śmietanę z żółtkami. Gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

W międzyczasie gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy. Dodajemy na patelnię i mieszamy, aż „oblepi” się sosem. Na koniec posypujemy posiekaną natką.