Placki z cukinii z bulgurem i halloumi
Cukinia to jedno z tych warzyw, które latem królują w mojej kuchni. Lubię ją głównie za swoją wszechstronność i delikatny smak. Tym razem na obiad przygotowałam placki z cukinii z bulgurem i halloumi. Wyszły sycące i pełne smaku. W środku mięciutkie, na zewnątrz delikatnie chrupiące. Dodatek ziół prowansalskich i prażonego słonecznika sprawia, że są wyjątkowo aromatyczne, zaś sama kasza nadaje im ciekawej struktury i sytości.
Jeśli lubisz tego typu dania, koniecznie zajrzyj też do przepisu na placki z cukinii z porem i oscypkiem – to jeden z najchętniej odwiedzanych przepisów na blogu i świetna propozycja na szybki obiad lub kolację.
Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.

Składniki:
- 2 młode cukinie (około 500 g)
- 3/4 szklanki kaszy bulgur (u mnie z vermiceli)
- 1 op. sera halloumi (225g)
- 2-3 duże jajka
- 1 nieco kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 lekko kopiaste łyżki mąki owsianej
- garść łuskanego słonecznika
- granulowany czosnek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- oliwa/olej do smażenia
Placki z cukinii z bulgurem i halloumi – wykonanie:
Cukinię trzemy na dużych oczkach tarki. Lekko solimy i odstawiamy na sicie na około 20 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy z nadmiaru płynów (najlepiej robić to partiami, odciskając w dłoniach).
Kaszę gotujemy w 1 i 1/2 szklanki (może być minimalnie mniej) lekko osolonej wody (gotujemy na maleńkim ogniu, pod przykryciem, do czasu, aż kasza napęcznieje i wpije cały płyn. Jeśli podczas gotowania moc palnika będzie większa niż potrzeba, kasza może zmięknąć zanim wpije cały płyn, wówczas należy ją odcedzić).
Do dużej miski dodajemy odciśniętą cukinię, ugotowaną kaszę oraz starty na dużych oczkach tarki ser halloumi i łuskany słonecznik.
Jajka łączymy z mąkami, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy do miski z resztą składników i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta na patelnię, formujemy na niej okrągły lub podłużny kształt placuszka. Smażymy pod przykryciem przez około 3 minuty, przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty, już bez przykrycia. Gdyby placki rumieniły się zbyt szybko, zmniejszamy nieco moc palnika.
Uwaga: placki najlepiej przewracać nabierając je w całości na płaską łopatkę.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy z ketchupem lub sosem majonezowo-ketchupowym. Można podać do nich ulubione świeże warzywa (pomidorki, paprykę, ogórka).





