Placki warzywne z twarożkiem i łososiem
Te pyszne pieczone placki warzywne z twarożkiem i łososiem są tak uniwersalne, że z powodzeniem możesz przygotować je na śniadanie, obiad albo lekką kolację (zwiększając jedynie proporcje – na obiad można zrobić więcej). Są pełne smaku i stanowią świetny sposób na przemycenie do diety warzyw. Miłym zaskoczeniem jest też sposób ich przygotowania. Bo choć przyzwyczailiśmy się do smażenia placuszków na patelni, tutaj wszystko dzieje się w piekarniku. Bez tłuszczu, bez pryskającego oleju i z dużo lżejszym efektem końcowym 🙂
Przepis wypatrzyłam w książce „Dieta w insulinooporności” i od razu mnie zaciekawił. Prosty skład, sporo warzyw i forma pieczenia. Wszystko to sprawiło, że postanowiłam go wypróbować. Przyznam, że miałam lekkie obawy o konsystencję, bo masa przed pieczeniem wydawała mi się dość luźna i mało zwarta (dałam 2 jajka zamiast 1). Ale po wyjęciu z piekarnika? Wszystko pięknie się połączyło i trzymało formę!
Placuszki wyszły nie tylko złociste i lekkie, ale też bardzo aromatyczne i co najważniejsze, smakowały całej rodzinie. Możesz je podać solo, z ulubionym sosem (np. jogurtowym z czosnkiem albo koperkiem), albo z ulubionymi warzywami na surowo.
Jeśli szukasz zdrowszej wersji placków warzywnych, która nie wymaga smażenia, a smakuje świetnie ten przepis zdecydowanie warto zapisać! A jeśli mimo wszystko jesteś fanem placuszków smażonych, to polecam Ci przepis na placki z cukinii z porem i oscypkiem.

- 1 marchewka
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- kawałek selera korzeniowego (dałam około 140 g po obraniu)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 jajka M
- około 70 g sera feta
- 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
- 4 łyżki otrębów owsianych (dałam 2 łyżki otrębów żytnich i 2 łyżki płatków owsianych)
- sól, pieprz
- suszony tymianek
Dodatkowo:
- łosoś wędzony na zimno
- awokado
- serek kanapkowy śmietankowy
- kiełki np słonecznika
- ulubione warzywa do podania
Placki warzywne z twarożkiem i łososiem – wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy (poza cukinią, no chyba, że jest stara). Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy, marchewkę, cukinię i seler trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy jajko (ja dałam 2 jajka), otręby oraz przyprawy (sól, pieprz i tymianek), mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, posiekane suszone pomidory oraz łyżkę oliwy, ponownie mieszamy.
Z masy formujemy placuszki (mi wyszło 8 placków), rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut.
Upieczone placki smarujemy serkiem kanapkowym, rozkładamy plasterki awokado, łososia oraz kiełki. Obok rozkładamy ulubione warzywa (papryka, ogórek, pomidorki lub rzodkiewki).








Inspiracja: książka „Dieta w IO”