Placki warzywne z twarożkiem i łososiem

Te pyszne pieczone placki warzywne z twarożkiem i łososiem są tak uniwersalne, że z powodzeniem możesz przygotować je na śniadanie, obiad albo lekką kolację (zwiększając jedynie proporcje – na obiad można zrobić więcej). Są pełne smaku i stanowią świetny sposób na przemycenie do diety warzyw. Miłym zaskoczeniem jest też sposób ich przygotowania. Bo choć przyzwyczailiśmy się do smażenia placuszków na patelni, tutaj wszystko dzieje się w piekarniku. Bez tłuszczu, bez pryskającego oleju i z dużo lżejszym efektem końcowym 🙂

Przepis wypatrzyłam w książce „Dieta w insulinooporności” i od razu mnie zaciekawił. Prosty skład, sporo warzyw i forma pieczenia. Wszystko to sprawiło, że postanowiłam go wypróbować. Przyznam, że miałam lekkie obawy o konsystencję, bo masa przed pieczeniem wydawała mi się dość luźna i mało zwarta (dałam 2 jajka zamiast 1). Ale po wyjęciu z piekarnika? Wszystko pięknie się połączyło i trzymało formę!

Placuszki wyszły nie tylko złociste i lekkie, ale też bardzo aromatyczne i co najważniejsze, smakowały całej rodzinie. Możesz je podać solo, z ulubionym sosem (np. jogurtowym z czosnkiem albo koperkiem), albo z ulubionymi warzywami na surowo.

Jeśli szukasz zdrowszej wersji placków warzywnych, która nie wymaga smażenia, a smakuje świetnie ten przepis zdecydowanie warto zapisać! A jeśli mimo wszystko jesteś fanem placuszków smażonych, to polecam Ci przepis na placki z cukinii z porem i oscypkiem.

  • 1 marchewka
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • kawałek selera korzeniowego (dałam około 140 g po obraniu)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 jajka M
  • około 70 g sera feta
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
  • 4 łyżki otrębów owsianych (dałam 2 łyżki otrębów żytnich i 2 łyżki płatków owsianych)
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek

Dodatkowo:

  • łosoś wędzony na zimno
  • awokado
  • serek kanapkowy śmietankowy
  • kiełki np słonecznika
  • ulubione warzywa do podania

Placki warzywne z twarożkiem i łososiem – wykonanie:

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy (poza cukinią, no chyba, że jest stara). Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy, marchewkę, cukinię i seler trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy jajko (ja dałam 2 jajka), otręby oraz przyprawy (sól, pieprz i tymianek), mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, posiekane suszone pomidory oraz łyżkę oliwy, ponownie mieszamy.

Z masy formujemy placuszki (mi wyszło 8 placków), rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut.

Upieczone placki smarujemy serkiem kanapkowym, rozkładamy plasterki awokado, łososia oraz kiełki. Obok rozkładamy ulubione warzywa (papryka, ogórek, pomidorki lub rzodkiewki).

Inspiracja: książka „Dieta w IO”