Omlet z marchewką

Jeśli lubisz omlety, mam dziś dla Ciebie ciekawą propozycję. To omlet z marchewką, który zaskakuje smakiem i prostotą. Dzięki startej marchewce jest lekko słodki, ale całość idealnie równoważy wyrazista rukola i kremowy camembert.

To świetna propozycja na śniadanie. Omlet jest sycący, a jednocześnie świeży i delikatny. Marchewka nadaje mu nie tylko smaku, ale też pięknego koloru, który od razu poprawia nastrój przy porannej kawie.

W mojej wersji dodaję do niego kilka plasterków sera camembert oraz garść rukoli. Jest prosto, ale bardzo smacznie. Możesz oczywiście eksperymentować z dodatkami, świetnie sprawdzi się też np. feta czy orzechy włoskie.

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, domowy posiłek białkowo-tłuszczowy, koniecznie spróbuj tego omletu!


Dla fanów wszelakich omletów, polecam też inne omlety na blogu:

2 omlety rolowane – jeden z szynką i serem, drugi z wędzonym na gorąco łososiem.

Z patelni – z cukinią i fetą albo z papryką i parówką, czy z serem i pieczarkami.

Z air fryera – omlet twarogowy z owocami albo z szynką, serem i warzywami w wersji na wytrawnie.

Omlety z tortillą – omleto-tortilla z boczkiem, z pomidorem i szynką lub ulubiona mojego dziecka: z parówkami, pomidorem i mozzarellą.

  • 2 jajka
  • 1 marchewka (około 100 g)
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • mała garść rukoli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól
  • kawałek sera camembert lub pokruszona feta

Omlet z marchewką – wykonanie:

Marchew obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki.

Jajka wybijamy do garnuszka, miksujemy. Dodajemy mąkę migdałową, tarty parmezan, marchewkę oraz szczyptę soli, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, wylewamy masę jajeczną i smażymy na niewielkim ogniu, pod przykryciem. Gdy jajka się zetną, przewracamy na drugą stronę.

Przed podaniem na omlet wykładamy rukolę oraz ulubiony ser. Składamy na pół.