Ziemniaki Hasselback z szynką i serem

Ziemniaki Hasselback z nadzieniem to pyszna i oryginalna alternatywa dla klasycznych ziemniaków pieczonych czy ziemniaków Hsselback bez nadzienia. W tej wersji wykorzystałam szynkę szwarcwaldzką oraz roladę ustrzycką. Składniki te nadały daniu intensywnego, wyrazistego smaku. Ziemniaki kroiłam na nieco grubsze plastry, aby z łatwością włożyć pomiędzy nie plasterki sera i wędliny.

Efekt końcowy wyszedł smaczny i bardzo apetyczny wizualnie.

To świetna propozycja na obiad lub kolację. Ja podałam je na obiad razem z fasolką szparagową z suszonymi pomidorami, oliwkami i fetą. Przypomnijcie się kiedyś, to dodam Wam też ten świetny przepis 🙂

Składniki:

  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 op. szynki szwarcwaldzkiej
  • kilka plasterków sera (u mnie rolada ustrzycka)
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka
  • sól i pieprz
  • masło – opcjonalnie

Ziemniaki Hasselback z szynką i serem – wykonanie krok po kroku:

Ziemniaki (jeśli są stare należy je obrać ze skórki) nacinamy w taki sposób jakbyśmy chcieli pokroić je na plasterki, ale nie robimy tego do samego końca. Najlepiej położyć ziemniaka pomiędzy drewniane szczypce lub dwie szpatułki, wówczas nóż podczas krojenia zatrzyma się na nich, nie przecinając ziemniaków do końca.

Przygotowane ziemniaki skrapiamy oliwą i oprószamy ziołami, mieloną papryką oraz solą. Dokładnie mieszamy.

Ziemniaki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w koszyku frytownicy beztłuszczowej.

Pieczemy do miękkości (u mnie we frytownicy beztłuszczowej, 180 stopni około 50 minut). Uwaga! Czas pieczenia może być zależny od mocy samego urządzenia oraz odmiany czy wielkości ziemniaków).

Ziemniaki wyjmujemy i lekko studzimy. Pomiędzy nacięcia dajemy naprzemiennie pokrojoną na paseczki szynkę oraz ser.

Ponownie wstawiamy do zapieczenia, na około 5-10 minut.

Na upieczone ziemniaki można opcjonalnie dać cienki plasterek masła, aby roztopiło się i spłynęło pomiędzy nacięcia.