Surówka z kapusty pekińskiej z winogronami
Surówka z kapusty pekińskiej z winogronami – lekka, orzeźwiająca i gotowa w kilka chwil!
Szukasz pomysłu na prostą i zdrową surówkę do obiadu? Ta lekka surówka z kapusty pekińskiej z winogronami to idealny dodatek do każdego dania! Świetnie sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą – zawsze wtedy, gdy chcesz szybko przygotować coś świeżego i orzeźwiającego.
Do surówki podałam słodko-kwaśny sos z oliwy, miodu i soku z cytryny, doprawiony szczyptą imbiru i mielonych goździków. Jeśli nie lubisz tych przypraw lub nie masz ich akurat w domu, możesz spokojnie je pominąć.
Dlaczego warto zrobić tę surówkę?
Ta surówka z kapusty pekińskiej i winogron to zdrowy dodatek do obiadu. Zawiera dużo błonnika, witamin i antyoksydantów. A co najważniejsze – robi się ją w mniej niż 15 minut!
Chcesz więcej prostych i smacznych przepisów na surówki? Zobacz zbiorczy wpis zawierający kilka smacznych pomysłów na surówki z kapusty pekińskiej —-> Przepisy na surówki.

- 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
- 1-2 garście rukoli
- około 150-200 g zielonych lub różowych winogron (najlepiej bezpestkowe)
- 1-2 łyżki sezamu
Sos:
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki soku z cytryny, do smaku
- 3 łyżki oleju
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonych goździków (można pominąć, ale nadają fajny aromat)
- sól, pieprz
Surówka z kapusty pekińskiej z winogronami – wykonanie:
Kapustę pekińską szatkujemy. Łączymy z rukolą.
Winogrona kroimy na pół. Dodajemy do miski z kapustą.
Miód łączymy z olejem/oliwą oraz sokiem z cytryny (ten ostatni dodajemy stopniowo, najlepiej do smaku). Doprawiamy szczyptą imbiru, małą szczyptą mielonych goździków oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy do połączenia.
Przygotowanym dressingiem polewamy surówkę tuż przed podaniem. Posypujemy ziarnami sezamu.




