Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem
Choć naleśniki najczęściej kojarzymy ze słodkimi dodatkami, wytrawne wersje zyskują coraz większą popularność. Tak jest również i w mojej kuchni.
Gdy mam trochę więcej czasu, chętnie robię na obiad naleśniki z wytrawnym farszem, a te z kurczakiem i pieczarkami są ostatnio moimi ulubionymi.
Sporo przepisów proponuje połączenie farszu z kwaśną śmietaną, a ja tym razem postanowiłam dodać do nadzienia domowy sos beszamelowy. I to był strzał w dziesiątkę – kremowy, delikatny, świetnie połączył wszystkie smaki.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, sycące danie z naleśników – koniecznie zapisz i wypróbuj ten przepis!

Naleśniki:
- 4 małe jajka
- 2 szkl. mąki
- 3 szkl. mleka
- odrobina cukru
- sól
- 1-2 łyżki oleju
Farsz:
- 500 g piersi z kurczaka
- 350 g pieczarek
- 1 cebula
- przyprawa do gyrosa lub inna ulubiona do kurczaka
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szkl. mleka
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g tartej mozzarelli
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- 100 g tartej mozzarelli do posypania po wierzchu naleśników
Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem – wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki ze swojego sprawdzonego przepisu lub wg podanych wyżej proporcji. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną, lub miksujemy, by powstało gładkie ciasto. Odstawiamy je na około 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.
Mięso kurczaka kroimy w drobną kostkę. Posypujemy ulubioną przyprawą. Odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Pieczarki kroimy na cienkie półplasterki. Cebulę drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy około 2 łyżki oleju, gdy się zagrzeje dodajemy cebulę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pieczarki. Smażymy do całkowitego (!) odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do lekkiego przestudzenia.
W czasie gdy na patelnię dorzuciliśmy pieczarki, zaczynamy przygotowywać beszamel. W rondelku topimy masło. Dodajemy 2 łyżki mąki i smażymy całość, mieszając, przez około 2 minuty. Następnie wlewamy mleko. Sos gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy beszamel nieco przestygnie dodajemy 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, żółtko oraz tartą mozzarellę, mieszamy. Sos beszamelowy łączymy z kurczakiem i pieczarkami, mieszamy.
Tak przygotowany farsz wykładamy na naleśniki (mniej więcej po 2 łyżki), zwijamy w roladki i układamy obok siebie w lekko natłuszczonej masłem formie lub naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy resztą tartego sera. Wstawiamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Z podanych proporcji wychodzi około 7-9 faszerowanych naleśników.


