Pieczarkowa sałatka z jajkami i kiełbasą
Sałatka z gotowanych pieczarek, z jajkami i kiełbasą.
Przepis na tę sałatkę odgrzebałam niedawno w blogowym archiwum. Całość wykonana została kilka lat temu, niestety nic więcej sobie o niej nie zanotowałam (czasem, przy świętach tak mam, że gdy szykuję dużo różnych przepisów ze zdjęciami, to nie mam kiedy przygotować opisu. Zostawiam to na późniejszy czas, ale czasem zapominam ten opis uzupełnić).
Czy ta sałatka mi smakowała? Czy smakowała moim bliskim? Nie pamiętam. Sądząc jednak po składnikach wydaje się, że mogła być fajna i z chęcią przygotowałabym ją jeszcze raz, by to sprawdzić 😉

- 500 g pieczarek (najlepiej twarde, świeże, bez widocznych blaszek)
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 6 jajek
- 150-200 g kiełbasy szynkowej parzonej lub kiełbasy krakowskiej
- pęczek szczypiorku/zielona część dymki
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Oczyszczone pieczarki gotujemy przez kilka minut we wrzącej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego (przez około 5-8 minut). Odcedzamy, kroimy na paseczki.
Kiełbasę kroimy na cienkie paseczki. Kiełbasę krakowską można obsmażyć krótko na rozgrzanej na patelni minimalnej ilości oleju.
Szczypiorek drobno siekamy.
Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy przygotowany sos, mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

