Zupa z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami

Prosta, rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym i pieczarkami. Do tego papryka i ogórki konserwowe. Całość zabielona słodką śmietanką.

Zupę zwykle robię na 2 dni i to właśnie drugiego dnia, kiedy smaki ładnie się połączą, zupa smakuje nam najbardziej.

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 300 g pieczarek brązowych
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1,5 l bulionu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1/3 szkl. śmietanki 30%
  • mielona papryka słodka i ostra
  • mielona kurkuma
  • mielony imbir
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Paprykę kroimy w grubą kostkę. Ogórki konserwowe kroimy na paseczki. Pieczarki kroimy na plasterki/półplasterki.

Na szerokiej, głębokiej patelni/w dużym garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia. Pod koniec dokładamy czosnek oraz mięso mielone. Oprószamy je przyprawami, mieszamy i smażymy, aż straci różowy kolor. Następnie wlewamy bulion, dodajemy paprykę, listek laurowy oraz ziele angielskie. Chwilę gotujemy, po czym dokładamy ogórki i pieczarki (część pieczarek można osobno obsmażyć na patelni). Gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Na koniec wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.