Brzoskwiniowa Pokusa
Warunków oświetleniowych podczas robienia zdjęć tego ciasta nie miałam zbyt korzystnych. Czekał mnie tego dnia mały wyjazd, więc głowa zaprzątnięta była zupełnie innymi rzeczami, niż zdjęciami czy szukaniem lepszego światła. W planach miałam powtórkę zdjęć kolejnego dnia. Niestety, z rana zajęta byłam czymś innym, a po południu okazało się, że z ciasta zostały tylko brzegi, w dodatku mało fotogeniczne.
Ciasto rozeszło się w mig, co mnie nie dziwi, bo w smaku wyszło naprawdę bardzo dobre. Nie ukrywam natomiast, że chrupka z płatków kukurydzianych i nutelli nie trzymała formy tak jakbym tego oczekiwała. Jako ciasto „na niedzielę” sprawdziło się ok i nie miałam żadnych zarzutów, natomiast gdybym szykowała je na jakąś rodzinną uroczystość, mogłabym mieć obawy jak będzie się prezentować na talerzach gości (czy chrupka zbytnio nie będzie się kruszyć, czy będzie trzymać formę i ładnie się prezentować?). Być może za słabo docisnęłam ją do siebie? A może trzeba było użyć odrobinę więcej kremu? To do sprawdzenia następnym razem.
No właśnie, co do następnego razu, to myślę nad wprowadzeniem małej zamiany: krem budyniowy dam na czekoladową chrupkę, zaś na samą górę wyłożę galaretkę z brzoskwiniami. Myślę, że taka zamiana nie wypłynie negatywnie na samą chrupkę (nie wchłonie zbyt wiele wilgoci z kremu?), za to ułożenie warstw będzie korzystniejsze jako całokształt. Zobaczymy jak wyjdzie 🙂

Inspiracja: www.prostyprzepisna.pl/2024/03/brzoskwiniowa-pokusa.html
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 65 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju + 2 łyżki zimnej wody
Chrupka:
- 220 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella
- 200 g płatków kukurydzianych
Warstwa brzoskwiniowa:
- 2 op. galaretki brzoskwiniowej
- 1 puszka brzoskwiń
Masa budyniowa z białą czekoladą:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g białej czekolady
- 200 g miękkiego masła
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, cukier. Nie przestając miksować dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Na koniec do masy dodajemy obie mąki, delikatnie mieszamy szpatułką lub miksujemy na niskich obrotach.
Przelewamy do blaszki (18×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-20 minut.
Chrupka:
Do dużej miski wsypujemy płatki kukurydziane. Można je lekko pokruszyć. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie łączymy całość, by otrzymać w miarę zwartą konsystencję.
Chrupkę wykładamy na przestudzony biszkopt. Delikatnie dociskamy.
Warstwa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączamy, sok zachowujemy. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę.
Sok brzoskwiniowy (powinno go być około 1,5 szklanki) uzupełniamy o 1,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. W gorącym płynie rozpuszczamy obie galaretki. Odstawiamy do stężenia.
Na chrupkę czekoladowo-kukurydzianą wykładamy pokrojone owoce. Zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia (tak zrobiłam podczas przygotowania ciasta po raz pierwszy, jednak następnym razem, dałabym wpierw krem budyniowy i dopiero na niego warstwę brzoskwiń z galaretką).
Krem budyniowy:
Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.
W pozostałym mleku (0,5 szklanki) rozrabiamy proszek budyniowy oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Gładką mieszankę wylewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotujemy aż do zgęstnienia (niech budyń „pobulgocze” przez 1-2 minutki). Zdejmujemy z palnika.
Do gorącego budyniu dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Odstawiamy na chwilę, po czym dokładnie mieszamy, do połączenia. Powierzchnię budyniu zabezpieczamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy zimny budyń.
Krem budyniowy wykładamy na wierzch ciasta.











