Zawijańce francuskie z makiem
Słodka, makowa przekąska do zrobienia „na szybko”. Wystarczy gotowa masa makowa z puszki oraz ciasto francuskie. Do masy makowej dodałam ubitą pianę z białek oraz kaszę mannę. Wyszło pysznie.
Jeśli marzy Ci się makowiec na Święta, a nie masz ani czasu, ani umiejętności by przygotować tradycyjny, zawijany makowiec, zrób sobie takie roladki. To oczywiście nie to samo co makowiec w cieście drożdżowym, ale jako odrębna kategoria słodkości z makiem, roladki sprawdzą się świetnie.
Moje francuskie zawijańce wyszły mocno makowe. Ciasto zwijałam w roladę w taki sposób, by otrzymać ją dłuższą, niż grubszą, by tych roladek było więcej.
Roladki makowe najbardziej smakowały mi na zimno, po całkowitym przestudzeniu. Wyszły pyszne. Z zewnątrz ciasto wyszło chrupiące, zaś w środku masa makowa przyjemnie wilgotna.
Jeśli wolisz mniejszą ilość nadzienia makowego, myślę, że można tutaj spróbować wykorzystać 2 opakowania ciasta francuskiego (tylko wówczas wybierz te mniejsze, nie xxl).
- 1 op. ciasta francuskiego xxl
- 1 puszka maku
- 2 białka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1-2 żółtka + 1-2 łyżki mleka
Masę makową przekładamy do miski, dodajemy do niej bułkę tartą oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy. Wykładamy masę makową, pozostawiając puste krawędzie ciasta. Zwijamy w roladę (ja zwijałam tak, by otrzymać więcej mniejszych kawałków).
Następnie roladę kroimy na plasterki (każdy około 2 cm). Przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika.
Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim, za pomocą pędzelka, wierzch i boki roladek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż do ładnego zarumienienia (około 25-30 minut, lub dłużej, wg potrzeby).