Medaliony z mleka w proszku

Przed Wami ciasteczka bez pieczenia przygotowane na bazie masła, cukru i mleka w proszku. Zrobiłam je w formie takich okrągłych ciasteczek wycinanych za pomocą foremki, ale jeśli zależy Ci na tym, by otrzymać jak najmniej „ścinków”, masę można pokroić na małe kosteczki, idealne na jeden kęs. Będzie to zdecydowanie przyjemniejsza forma zarówno do przygotowania, jak i do jedzenia.

Co do smaku, to choć jestem wielką fanką słodkości z mleka w proszku, tak tutaj miałam mieszane uczucia, głównie ze względu na dodatek kakao. Jak dla mnie ciasteczka wyszły takie słodko-gorzkie, z przewagą tego drugiego smaku (wykorzystałam polewę z gorzkiego kakao). To co dla mnie okazało się wadą, dla mojego męża było wielką zaletą i wcinał ciasteczka z wielką przyjemnością, bardzo je przy tym chwaląc. Jak więc ze wszystkim, tak i tutaj, wiele zależy od indywidualnych preferencji smakowych. A samą polewę można zastąpić taką z roztopionej czekolady 😉

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mleka w proszku
  • 1-2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • ulubiona polewa (u mnie zrobiona z 25 g masła, 25 g cukru, 1 łyżki mleka i 1 lekko kopiatej łyżki kakao)
  • mielone migdały do posypania

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy mleko w proszku, ucieramy do połączenia. Masę dzielimy na dwie równe części, jedną z nich łączymy z kakao.

Masę kakaową wałkujemy (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na około 0,5 cm placek. Tak samo przygotowujemy masę jasną. Układamy jedną na drugiej, delikatnie je do siebie dociskając. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową. Gdy polewa nieco zastygnie z masy wycinamy foremką okrągłe ciasteczka, lub kroimy w drobną kostkę. Wierzch dodatkowo można ozdobić mielonymi migdałami.

Przechowujemy w chłodnym miejscu.