Biszkopt z kawową masą serową i kawową pianką
Biszkopt z kawową masą serową i kawową pianką to ciasto w sam raz dla fanów kawowych smaków. Kawy do ciasta wykorzystujemy dwa rodzaje, mieloną do masy serowej, oraz rozpuszczalną do masy śmietankowej.
Wierzch można dowolnie udekorować, ja zdecydowałam się na tartą czekoladę.

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 1/2 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 2 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki oleju
Masa serowa:
- 850 g twarogu sernikowego z wiaderka (u mnie Mój Ulubiony)
- 150 g śmietanki 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy mielonej, rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
- 1 lekko kopiasta łyżka żelatyny
Mus śmietanowo-kawowy:
- 300 g śmietanki 36%
- 20 g masła
- 200-250 g białej czekolady
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema (u mnie zbożowa, karmelowa)
- 1 łyżka żelatyny
Mus śmietankowo-kawowy KROK 1:
Rozpoczynamy od przygotowania musu kawowo-czekoladowego. Śmietankę wraz z masłem podgrzewamy w niewielkim, ale wysokim garnku. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Do ciepłej śmietany dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz kawę, Mieszamy rózgą do połączenia (uwaga, jeśli kawa zbije się w grudki warto przetrzeć ją przez sito). Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na około 5-6 godzin.
Biszkopt:
Jajka ubijamy wraz z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż masa stanie się jasna i puszysta (przez około 6 minut). Powinna wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Następnie wlewamy olej oraz wodę. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz ciemnym kakao. Składniki suche przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką.
Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.
Masa serowa:
Kawę mieloną zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy.
W misie miksera umieszczamy twaróg, dodajemy kawę i krótko miksujemy (około 30 sekund).
Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko na najmniejszej mocy palnika (tylko do rozpuszczenia). UWAGA: Jeśli używasz rzadszego twarogu niż ja rekomenduję, zwiększ nieco ilość żelatyny.
Schłodzoną śmietankę miksujemy w osobnym naczyniu (tak na 3/4 gęstości). Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Łączymy z twarogiem, krótko miksując. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę (warto wcześniej ją „zahartować”, czyli dodać do niej łyżkę masy, zamieszać i dopiero dodać do masy serowej), mieszamy.
Kawową masę serową wykładamy na upieczony, przestudzony biszkopt. Można odstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej masy.
Mus śmietankowo-kawowy KROK 2:
Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.
Schłodzoną i mocno gęstą śmietankę kawowo-czekoladową (przygotowaną w pierwszym kroku) miksujemy krótko (powinna ubić się na gęsto). Łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną i ponownie krótko miksujemy (uwaga! najpierw do rozpuszczonej żelatyny warto dodać łyżkę masy, zamieszać i dopiero dodawać do reszty masy; po dodaniu żelatyny nie miksujemy zbyt długo).
Uwaga: Jeśli masa była niedostatecznie schłodzona, nie ubije się prawidłowo.
Mus wykładamy na masę serową, wyrównujemy. Dowolnie dekorujemy np startą czekoladą.



















