Sałatka brokułowa z wędzonym twarogiem

Sałatka, którą możesz przygotować np na kolację lub zabrać ze sobą do pracy. Składa się z ugotowanego brokułu, jajek, pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych, wędzonego twarogu, sosu jogurtowo-majonezeowego oraz płatków migdałowych.

2-3 porcje:

  • 1 brokuł
  • około 70 g wędzonego twarogu
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • garść płatków migdałowych
  • dymka

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • do wyboru posiekana dymka/bazylia/koperek/natka pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy do tzatzików
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie z młynka

Sałatka brokułowa z wędzonym twarogiem:

Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej i nieco osłodzonej wodzie. Odcedzamy.

Do miski dajemy ugotowane brokuły oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Ogórki konserwowe kroimy na paseczki, dokładamy do miski.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy na kawałki.

Jogurt łączymy z majonezem. Dodajemy posiekaną dymkę i/lub listki bazylii. Doprawiamy suszonymi ziołami z młynka, przyprawą do tzatzików oraz solą i pieprzem.

Uwaga: Jeśli nie masz przyprawy do tzatzików możesz ją pominąć lub wykorzystać posiekany drobno czosnek.

Płatki migdałowe prażymy krótko na rozgrzanej, suchej patelni (pilnujemy, by ich nie przypalić).

Sałatkę polewamy sosem jogurtowo-ziołowym.

Posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem oraz płatkami migdałowymi.