Sałatka pomidorowa w sosie miodowo-musztardowym

  • 2-3 garście roszponki
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 1-2 łyżki miodu
  • sól, pieprz do smaku

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, zalewamy wrzątkiem, po chwili odlewamy wodę, usuwamy skórkę, pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w piórka.

W słoiczku umieszczamy oliwę, miód i musztardę. Potrząsamy zamkniętym słoiczkiem, aż do otrzymania sosu o jednolitej konsystencji. Jeśli miód ma stałą konsystencję, można wlać do słoiczka odrobinę wrzącej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Roszponkę myjemy, osuszamy, łączymy z pomidorami i cebulą. Polewamy przygotowanym sosem miodowo-musztardowym.