Sałatka z winogronami i szynką parmeńską

Uwielbiam takie sałatki – są szybkie do przygotowania, a smakują po prostu wybornie.

Jeśli Wasz partner/partnerka nie stroni od sałatek na bazie rukoli z dodatkiem serów pleśniowych i owoców, to będzie to świetny wybór na romantyczną kolację we dwoje 🙂 A jeśli nie „boicie się” większej ilości serów, podajcie ją dodatkowo z pieczonym w cieście francuskim serem camembert i z żurawiną – no po prostu niebo! 🙂

Na blogu jest też wersja sałatki z gruszką.

na 2 porcje:

  • 80-100 g rukoli
  • 220 g zielonych, bezpestkowych winogron
  • 1 op. szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej
  • 1 op. sera lazur błękitny (100 g)
  • 1-2 garście orzechów (u mnie pekan, nerkowce i posiekane laskowe)

Sos:

  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem, zakręcamy go i mocno potrząsamy, aż do połączenia (jeśli jest taka potrzeba, można wlać około 1 łyżeczkę wrzątku – miód lepiej się połączy z pozostałymi składnikami).

Winogrona kroimy na pół. Ser kroimy w kostkę.

Na dużym półmisku lub 2 talerzach rozkładamy rukolę, posypujemy ją winogronami oraz serem. Rozkładamy przekrojoną wzdłuż na pół i fantazyjnie zwiniętą szynkę parmeńską. Całość posypujemy grubo posiekanymi orzechami oraz polewamy przygotowanym sosem.