Sałatka z winogronami i szynką parmeńską
Uwielbiam takie sałatki – są szybkie do przygotowania, a smakują po prostu wybornie.
Jeśli Wasz partner/partnerka nie stroni od sałatek na bazie rukoli z dodatkiem serów pleśniowych i owoców, to będzie to świetny wybór na romantyczną kolację we dwoje 🙂 A jeśli nie „boicie się” większej ilości serów, podajcie ją dodatkowo z pieczonym w cieście francuskim serem camembert i z żurawiną – no po prostu niebo! 🙂
Na blogu jest też wersja sałatki z gruszką.
na 2 porcje:
- 80-100 g rukoli
- 220 g zielonych, bezpestkowych winogron
- 1 op. szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej
- 1 op. sera lazur błękitny (100 g)
- 1-2 garście orzechów (u mnie pekan, nerkowce i posiekane laskowe)
Sos:
- 2-3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem, zakręcamy go i mocno potrząsamy, aż do połączenia (jeśli jest taka potrzeba, można wlać około 1 łyżeczkę wrzątku – miód lepiej się połączy z pozostałymi składnikami).
Winogrona kroimy na pół. Ser kroimy w kostkę.
Na dużym półmisku lub 2 talerzach rozkładamy rukolę, posypujemy ją winogronami oraz serem. Rozkładamy przekrojoną wzdłuż na pół i fantazyjnie zwiniętą szynkę parmeńską. Całość posypujemy grubo posiekanymi orzechami oraz polewamy przygotowanym sosem.