Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, czerwoną cebulą, ogórkami i koperkiem

Latem, zwłaszcza gdy pojawiają się młode ziemniaki, uwielbiam przygotowywać sałatki ziemniaczane.

Na blogu jest już podobny przepis na sałatkę ziemniaczaną z ogórami i rzodkiewką, ale tutaj dodatkowo dodałam marynowaną czerwoną cebulę. O jejku, jakie to wyszło dobre! Koniecznie musicie spróbować.

Sałatka ziemniaczana będzie idealna sama w sobie lub podana jako dodatek do mięs z grilla.


Wspomniana sałatka:

  • 500-600 g ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4-5 kiszonych ogórków (może być mniej, jeśli są duże)
  • 1-2 czerwone cebule
  • 1 lekko kopiasta łyżka cukru pudru
  • 1-2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 1-2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Obrane lub wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, a po lekkim przestudzeniu kroimy w kostkę.

Rzodkiewki kroimy na półplasterki.

Ogórki kroimy w kostkę.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na kilka minut. Następnie wlewamy ocet winny i ponownie odstawiamy na kilkanaście minut.

Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec łączymy z posiekanym koperkiem.

Ziemniaki mieszamy z rzodkiewką, ogórkami oraz odcedzoną z zalewy cebulą. Mieszamy z sosem. Odstawiamy do schłodzenia.