Snickers z mlekiem w proszku – bez pieczenia

To ciasto wygląda, jakby na jego przygotowanie trzeba było poświęcić mnóstwo czasu, prawda? Nic bardziej mylnego. Tutaj należy jedynie przygotować masę mleczną na bazie mleka w proszku i poskładać całość.

Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam tylko część puszki kajmaku. Nie chciałam aby ciasto wyszło zbyt przesłodzone i jeśli o mnie chodzi to był to bardzo dobry krok. Kajmak jest wyczuwalny, ale nie jest zbyt nachalny smakowo. Tak lubię.

Konsystencja ciasta jest bardzo fajna. Jest dość zwarte. Mamy tu też element chrupiący w postaci orzeszków ziemnych.

Jednym słowem: polecam!

  • 220 g herbatników
  • 220 g herbatników kakaowych
  • 250 ml mleka
  • 200 g masła
  • 4 szkl. mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • około 3/4 puszki masy kajmakowej (użyłam Gostyń)
  • orzeszki ziemne prażone, solone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju

W garnku umieszczamy masło, mleko oraz cukier, podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.

Do zimnej masy stopniowo dodajemy przesiane mleko w proszku, mieszamy rózgą kuchenną, aż do otrzymania gęstej, gładkiej masy.

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm) rozkładamy warstwę kakaowych herbatników. Wykładamy połowę masy mlecznej, wyrównujemy. Wykładamy warstwę jasnych herbatników. Na nich rozkładamy cienką warstwę masy kajmakowej, Przykrywamy kolejną warstwą jasnych herbatników. Wykładamy resztę masy mlecznej. Na wierzchu rozkładamy herbatniki kakaowe. Rozprowadzamy cienką warstwę kajmaku. Posypujemy prażonymi orzeszkami solonymi.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej 1 łyżkę oleju, mieszamy. Gotową polewę rozprowadzamy na cieście w formie esów-floresów.

Wstawiamy na noc do lodówki.

Źródło