Sałatka wiosenna z makaronem orzo

Makaronowa sałatka z jajkami, kukurydzą, ogórkiem i rzodkiewką. Lekka, wiosenna. Smaczna sama w sobie, lub jako dodatek do mięs z grilla.

  • 200 g makaronu orzo
  • 4 jajka
  • 2 zielone ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 165 g kukurydzy z puszki

Sos:

  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • zioła prowansalskie
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Sałatka wiosenna z makaronem orzo – Krok po kroku:

Makaron orzo gotujemy w osolonej wodzie na al dente.

Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.

Ogórki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na małe kawałki.

Rzodkiewki kroimy w grubą kostkę.

Makaron, jajka, ogórki, rzodkiewkę oraz odsączoną kukurydzę łączymy ze sobą w dużej misce.

Majonez łączymy ze śmietaną, miodem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i granulowanym czosnkiem. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.

Sałatkę odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy posiekaną dymką.