Pieczeń z sosem ketchupowym

Jeżeli lubisz potrawy z mięsa mielonego, to mam dla Ciebie fajny przepis na pieczeń z mielonej łopatki z sosem ketchupowym. Ta pieczeń smakuje i na ciepło i na zimno, i również bardzo dobrze się odgrzewa. U nas zawsze stanowi opcję obiadową na dwa dni.

Tym razem podałam ją z ugotowaną kaszą gryczaną oraz surówką z gotowanych buraczków (przepis na surówkę znajdziesz pod przepisem na roladę z marchewką i serem).

Uwaga! sos w pierwszym dniu jest jeszcze dosyć miękki i „jeździ” po pieczeni. Fajnie zastyga przez noc w lodówce i na następny dzień wygląda i smakuje jeszcze lepiej.

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego, np z łopatki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 kajzerka + mleko do namoczenia
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • mielona papryka słodka i ostra
  • szczypta kurkumy, kuminu i mielonego imbiru
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2/3 szkl. ketchupu (najlepiej zmieszać trochę pikantnego i łagodnego)
  • 1 i 1/2 łyżki octu z białego wina
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

Jak zrobić pieczeń z sosem ketchupowym:

Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy na kilka minut (w międzyczasie odwracamy ją na drugą stronę). Dokładnie odciskamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, obsmażamy do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy.

Do miski dodajemy mięso mielone, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, posiekaną natkę, jajka, ketchup oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy mięsną masę.

Mięso umieszczamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formie keksowej (u mnie około 15×25 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 40 minut.

W tym czasie szykujemy sos, łącząc ze sobą wszystkie jego składniki. Przygotowanym sosem smarujemy wierzch podpieczonej pieczeni. Zapiekamy dalej, przez około 20 minut.

Kroimy na porcje po około 10 minutach od wyjęcia z piekarnika.