Kawowo-czekoladowe ciasto z bananami i galaretką – bez pieczenia

Połączenie czekolady z bananami to zgrany duet. Dodajmy do tego jeszcze kawowy smak masy przygotowanej na bazie serków homogenizowanych, masła i mleka w proszku, a otrzymamy prawdziwą petardę.

Tak, to ciasto zdecydowanie zasługuje na zainteresowanie.

Jestem pewna, że gdy spróbujecie, nie będziecie żałować czasu włożonego w jego przygotowanie. Jest przepyszne! I ma rewelacyjną konsystencję <3


Polecam Ci też inne ciasto z mlekiem w proszku, serkami homogenizowanymi i kawą – cappuccino bez pieczenia

Źródło inspiracji na ciasto kawowo-czekoladowe z bananami podaję, jak zawsze w takim wypadku, pod przepisem 😉

Masa czekoladowa:

  • 750 ml mleka
  • 175 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 op. budyniu czekoladowego, bez cukru
  • 30 g mlecznej czekolady

Masa kawowa:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 450 g serka homogenizowanego waniliowego (w temp. pokojowej)
  • 2 i 1/2 szkl. mleka w proszku, pełnego
  • 1 i 1/2 łyżki kawy
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • herbatniki maślane
  • 2-3 banany
  • 2 op. galaretki pomarańczowej

Blaszkę (21x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy herbatniki.


Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy masło oraz oba cukry. Doprowadzamy do wrzenia.

W pozostałym mleku (1 szklanka) rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Ciepłą masę przelewamy na herbatniki, wyrównujemy, rozkładamy kolejną warstwę herbatników. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.


Do szklanki wsypujemy kawę oraz żelatynę. Zalewamy je mniej więcej 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Naprzemiennie dodajemy mleko w proszku oraz serki homogenizowane w temperaturze pokojowej. Na samym końcu dodajemy kawę z żelatyną (w temp. pokojowej).

Powstałą masę rozprowadzamy na warstwie herbatników, wyrównujemy. Odstawiamy do całkowitego stężenia.


Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach (750ml) gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Gdy galaretka zaczyna tężeć na cieście rozkładamy pokrojone na plasterki banany (można skropić je niewielką ilością soku z cytryny by nie ciemniały). Zalewamy tężejącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Inspiracja