Zapiekanka ziemniaczana z rybą
Są takie dania obiadowe, które z miejsca zwalają z nóg i są takie bardziej, powiedziałabym, zwyczajne. Zapiekanka ziemniaczana z papryką, pieczarkami i rybą jest jak dla mnie właśnie taka zwyczajna. Dobra, ale myślę, że można ją udoskonalić. Tylko brakuje mi pomysłu, jak 😉 😉 😉
- 600 g filetów z dorsza
- 2-3 ziemniaki
- 1 papryka
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 1 puszka krojonych pomidorów (polecam Mutti)
- 1 cytryna
- 2 kromki chleba tostowego
- kilka kropli tabasco
- oregano
- sól, pieprz, cukier
- oliwa
Rybę kroimy w grubą kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy przez około 15-20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka.
Paprykę kroimy w grubą kostkę.
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Następnie dokładamy paprykę i smażymy dalej, do miękkości papryki. Wlewamy polpę pomidorową i dusimy na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Doprawiamy oregano, szczyptą cukru, solą, pieprzem oraz odrobiną tabasco. Zawartość patelni łączymy z podgotowanymi ziemniakami oraz surową rybą, mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Chleb tostowy kruszymy w rozdrabniaczu. Przygotowanymi okruchami posypujemy wierzch zapiekanki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.