Ciasto orzechowo-kawowe w waflu
Orzechy i kawa to zdecydowanie jeden z moich ulubionych połączeń w wypiekach. Lubię je osobno, ale jeszcze bardziej lubię, gdy w jednym cieście występują oba te smaki/składniki.
Dziś zapraszam Was na orzechowe ciasto z masą kawową zamknięte w waflach tortowych. Bardzo smaczne. Szczególnie dobrze smakuje, gdy jest mocno schłodzone (w temp. pokojowej masa się ogrzewa i mięknie wg mnie za bardzo).
Ciasto białkowo-orzechowe:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szkl. drobnego cukru
- 50 g mielonych orzechów
- 50 g posiekanych orzechów
- 65 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g roztopionego masła
Budyniowy krem kawowy:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 6 żółtek
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 lekko kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki kawy (u mnie zbożowa, karmelowa)
- 250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 2 suche wafle tortowe
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec, stopniowo – łyżka po łyżce – dodajemy cukier (za każdym razem miksujemy przez chwilę, by cukier rozpuścił się w pianie). Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia, łyżką mąki ziemniaczanej oraz orzechami, mieszamy. Składniki suche dodajemy wraz z rozpuszczonym masłem do gęstej i lśniącej piany, miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy szpatułką.
Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 21×32 cm. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krem:
Do większego garnuszka dajemy żółtka, około 3/4 szklanki mleka, proszek budyniowy oraz obie mąki, mieszamy rózgą do połączenia. Na koniec wsypujemy kawę mieloną, ponownie mieszamy.
Pozostałe mleko wlewamy do dużego garnka i wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszając powoli wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową. Gotujemy, mieszając, aż do zgęstnienia.
Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy zimny budyń, miksujemy do połączenia.
Jeden suchy wafel smarujemy połową kremy, przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy je resztą kremu i przykrywamy pozostałym waflem (można przykryć papierem do pieczenia i obciążyć całość grubą deską do krojenia). Odstawiamy w chłodne miejsce.
Podajemy po schłodzeniu.
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam