Kaszotto z rybą i warzywami
Osobiście bardzo lubię obiady, gdzie na patelni miesza się różnego rodzaju składniki. Wszelkiego typu przepisy, które bazują na tym, by składniki pokroić, połączyć na patelni i krótko przesmażyć czy dusić pod przykryciem, to zdecydowanie coś w sam raz dla mnie. Kaszotto z rybą i warzywami przygotowałam inspirując się przepisem z książki Niski indeks glikemiczny 28 dni na talerzu. Nie dość, że smacznie, to jeszcze zdrowo i z niskim IG.
2-3 porcje:
- 350-400 g mintaja
- oliwa
- 90 g kaszy jęczmiennej
- 300 ml bulionu warzywnego
- 100 g świeżego szpinaku
- 3/4 szkl. zielonego groszku, mrożonego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- kiszone ogórki do podania – ilość wg uznania
- szczypiorek
- oregano
- sól, pieprz
Każdy płat mintaja dzielimy na 3-4 kawałki. Oprószamy solą oraz pieprzem.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy suchą kaszę i smażymy 2-3 minuty. Następnie kaszę zgarniamy na bok patelni, a w puste miejsce dajemy znów odrobinę oleju i obsmażamy na nim z obu stron pokrojoną rybę. Następnie wlewamy około 300 ml gorącego bulionu. Dodajemy groszek oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut (do czasu, aż kasza wchłonie bulion, a pozostałe składniki zmiękną). Mniej więcej w połowie czasu dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię. Pod koniec dodajemy świeży szpinak, mieszamy, aż szpinak „zwiędnie”. Doprawiamy suszonym oregano oraz opcjonalnie solą lub pieprzem do smaku oraz odrobiną ostrej papryki.
Podajemy z pokrojonym na kawałki kiszonym ogórkiem.