Kurczak w jogurtowo-musztardowej marynacie
Na najbliższy obiad polecam Wam kotleciki drobiowe marynowane w jogurcie i musztardzie.
Kurczak w jogurtowo-musztardowej marynacie wychodzi mięciutki i delikatny i tak pyszny, że jestem pewna, iż pierwszy raz nie będzie ostatnim.
Ja kurczaka obtoczyłam w mieszance mąki i bułki tartej i usmażyłam na patelni, ale możecie go również obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych i zapiec w piekarniku.
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2-3 łyżeczki musztardy np sarepskiej
- 1 jajko
- mąka + bułka tarta do panierki
- oliwa/masło klarowane do smażenia
- mielona papryka ostra
- kurkuma
- sól, pieprz
Piersi kurczaka kroimy ukośnie w taki sposób, aby z każdej otrzymać 3 kawałki mięsa. Rozbijamy je delikatnie, nadając mięsu równą grubość (nie za cienko).
Oprószamy solą, pieprzem oraz szczyptą kurkumy i mielonej ostrej papryki.
W misce łączymy ze sobą jogurt, musztardę i jajko, mieszamy do połączenia.
Do przygotowanej marynaty dodajemy mięso, mieszamy. Odstawiamy na około godzinę do zamarynowania.
Następnie mięso obtaczamy w mieszance mąki i bułki tartej i smażymy z obu stron na rumiano.