Kawowy budyniowiec

Przepyszne ciasto dla fanów budyniowo-kawowych wypieków.

Kawowy budyniowiec składa się z kawowego biszkoptu, budyniowej masy na gorąco i kawowej pianki. Jest przepyszne, a najlepiej smakuje mocno schłodzone.

Biszkopt kawowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema, może być też zbożowa karmelowa
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki oleju

Masa budyniowa:

  • 750 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (każdy po 40g)
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła

Kawowa pianka:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • cukier puder do smaku, u mnie około 4-5 łyżek
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 kopiasta łyżka żelatyny

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy drobny cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz wlewamy olej i rum. Na sam koniec dodajemy obie mąki oraz kawę, mieszamy do połączenia szpatułką.

Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 21×32 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.


Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąkami oraz proszkiem budyniowym.

Pozostałe mleko (500 ml) podgrzewamy wraz z cukrem. Gdy się zagotuje, cienkim strumieniem wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż do wyraźnego zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego budyniu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy, aż do połączenia (fajnie się sprawdzi drewniana pałka z okrągłą końcówką, ale UWAGA. jeśli masa się rozwarstwi, należy ją zmiksować aż do połączenia. Powinna wyjść gęsta i gładka).

Gorący krem budyniowy wykładamy na biszkopt w blaszce, wyrównujemy. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.


Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Pod koniec ubijania śmietanki podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz kawę (sypką). Jedną łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a kiedy ładnie się połączy wlewamy ją do miski z pozostałą masą. Miksujemy do połączenia.

Kawową piankę wykładamy na przestudzony budyń.

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Inspiracja